1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lehtikeisari Lahtisen kotimuseo Villa Urpo myydään

Kustantaja Urpo Lahtisen keräämä taidekokoelma ja kotimuseo Villa Urpo myydään. Asia vahvistui tiistaina, kun Urpo ja Maija Lahtisen säätiön velkojainkokous valtuutti pesänhoitajan myymään kokonaisuuden.

Noin 500 teoksen kokoelma ja arvokas, Näsijärven rannalla sijaitseva kiinteistö pyritään säilyttämään yhtenä kokonaisuutena.

Pesänhoitaja Heikki Berglund uskoo, että Villa Urpo avaa ovensa jo ennen kesää, vaikka keskeneräisiä oikeusjuttuja vanhan säätiön ja kuolinpesän edustajien välillä vielä riittääkin.

Mutta kuka Näsijärven rannalla ovia tulee kesäksi aukaisemaan? Ainakin kuolinpesää edustava Urpo Lahtisen poika, Jeppe Lahtinen, on jo perustanut Urpo Lahtisen taidesäätiön.

- Uskoisin, että toimintaa jatkaa jokin säätiö. En usko, että yksityisiä varoja näin merkittävissä määrin sijoitettaisiin taiteen tukemiseen, arvioi asianajaja Berglund.

Urpo Lahtisen tahdonilmaisut eivät toteudu Villa Urpoa tähän saakka ylläpitänyt Urpo ja Maija Lahtisen säätiö on tätä nykyä toimintakyvytön ja likipitäen selkä seinää vasten. - Meillä on vielä lain suoma mahdollisuus tehdä valituslupahakemus korkeimpaan oikeuteen, ja sitä kirjoitellaan parhaillaan, selittää säätiön hallituksen puheenjohtaja Martti Erma. Hän sanoo tehneensä kaiken mahdollisen, jotta tähän tilanteeseen ei päädyttäisi. - Jos tämä tilanne jää lopulliseksi, voin vain todeta, ettei mikään Urpo Lahtisen paperille laittamista tahdonilmaisuista nyt sitten ole enää voimassa, pahoittelee Erma. YLE Uutiset