Giulianin suosio laskee Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa puolueiden presidentinvaaliehdokkaiden kilpa kiihtyy ennen tammikuussa alkavia esivaaleja. Amerikkalaisen tv-yhtiö NBC:n uutiskanavan ja sanomalehti Wall Street Journalin tuoreimman mielipidemittauksen mukaan republikaanien ehdokaskilpaa tähän asti selvästi johtaneen New Yorkin entisen pormestarin Rudy Giulianin suosio on romahtanut.

Ulkomaat

Giuliani on tällä hetkellä 20 prosentin kannatuksellaan tasoissa Massachusettsin entisen kuvernöörin Mitt Romneyn kanssa.

Edelliseen kyselyyn verrattuna Giulianin kannatus on laskenut peräti 13 prosenttiyksikköä. Romney sen sijaan on kasvattanut suosiotaan yhdeksällä prosenttiyksiköllä. Saman verran kannatustaan on lisännyt Arkansas'n ex-kuvernööri Mike Huckabee, jonka kannatus on tällä hetkellä 17 prosenttia.

Giulianin suosion laskun syyksi arvellaan lisääntynyttä kielteistä julkisuutta sekä kampanjoinnin vähentämistä.

Clinton jatkaa demokraattien gallup-kärjessä Demokraattien ehdokaskisaa puolestaan johtaa senaattori Hillary Clinton 45 prosentin kannatuksellaan. Toisena kyselyssä oli senaattori Barack Obama 23 prosentin kannatuksellaan ja kolmantena entinen senaattori John Edwards, jota tuki 13 prosenttia kyselyyn vastanneista. Demokraattien taistossa tilanne on pysynyt kutakuinkin ennallaan edelliseen mittaukseen verrattuna. NBC:n ja Wall Street Journalin mielipidetutkimukseen osallistui 1 008 aikuista amerikkalaista. Kysely tehtiin viime perjantain ja maanantain välisenä aikana. Republikaanien kohdalla kyselyn virhemarginaali on 5,2 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Demokraattien kohdalla marginaali on 4,4 prosenttiyksikköä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset