1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teosten takavarikkoa pelkäävä Venäjä perumassa Lontoo-näyttelyn

Venäjä on perumassa suuren Lontooseen suunnitellun venäläisen ja ranskalaisen taiteen vierailunäyttelyn. Syynä on se, että Britannia ei ole kyennyt venäläisviranomaisten mielestä antamaan riittäviä takuita taideteosten palauttamisesta.

kulttuuri

Venäjä luovuttaakin teokset näyttelyyn vain, jos brittihallitus takaa, ettei mitään teosten omistuskiistaa käsittelevän oikeusistuimen päätöstä panna täytäntöön vierailun aikana.

Pietarin Eremitaasista ja Moskovan Pushkin-taidemuseosta koottu näyttely sisältää taideteoksia, joita valtio omi yksityisistä kokoelmista vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen. Venäläiset pelkäävät, että yksityishenkilöiden nostamat oikeusjutut teosten omistajuudesta voisivat johtaa takavarikoihin Britanniassa.

"Venäjältä: Ranskalaisten ja venäläisten mestareiden maalauksia 1870 - 1925" -näyttelyn oli tarkoitus avautua Britannian Kuninkaallisessa taideakatemiassa 26. tammikuuta.

Kuninkaallinen taideakatemia vakuutti aiemmin Venäjälle, ettei maan laki mahdollista teosten takavarikointia. Näyttelyn 120 teoksen joukossa on mm. Picasson, Matissen ja Van Goghin teoksia.

Sveitsin viranomaiset takavarikoivat venäläisestä vierailunäyttelystä 55 teosta lakikiistan vuoksi vuonna 2005.

Venäjän ja Britannian suhteet ovat jo ennestään tulehtuneet, koska Venäjä ei suostu luovuttamaan entisen venäläisvakoilijan Aleksander Litvinenkon murhasta syytettyä henkilöä kuulusteltavaksi Britanniaan.

Muutama päivä sitten Venäjä myös sulki maassa toimivat Britannian kulttuurikeskukset.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi