Latvian hallitus sai parlamentin hyväksynnän

Latviassa parlamentti on hyväksynyt keskustaoikeistolaisen hallituksen kokoonpanon äänin 54 - 43. Valtaosa uuden hallituksen ministereistä oli jo Latvian edellisessä hallituksessa.

Ulkomaat

Uuden hallituksen suurin haaste on palauttaa kansalaisten luottamus hallitukseen. Tehtävää pidetään vaikeana, koska 19 ministeristä jopa 15 oli jo edellisessä hallituksessa. Ruuan ja energian hinnan uskotaan nousevan Latviassa talven aikana. Taloustieteilijät pelkäävät, että julkisen sektorin palkkojen jäädyttäminen voi puolestaa lietsoa mielenilmauksia ja lakkoja.

Latvian uutta hallitusta johtaa Ivars Godmanis, joka oli edellisen hallituksen sisäministeri. Godmanis oli myös Latvian ensimmäinen pääministeri, kun maa itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Entinen pääministeri Aigars Kalvitis joutui luopumaan tehtävästään aiemmin tässä kuussa heikon kannatuksen takia. Kalvitisin suosio laski, kun hän erotti syyskuussa tunnetun lahjusskandaalien tutkijan.

Jupakka sai aikaan mielenosoituksia, joissa vaadittiin Kalvitisin eroa. Lahjustutkija sai myöhemmin tehtävänsä takaisin. Kalvitisin hallituksen ero oli Latviassa ensimmäinen kerta, kun parlamentin enemmistön tukema hallitus joutui väistymään.

Lähteet: AP