1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasilia: Väkivallan valtakunta?

Brasilia on väkivaltaisuuksissa menehtyneiden määrällä mitattuna maailman neljänneksi väkivaltaisin maa Kolumbian, Venäjän ja Venezuelan jälkeen. Vuosittain 45 000 - 50 000 ihmistä saa maassa surmansa henkirikoksen seurauksena.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuoreessa YK-raportissa siteerataan tilastoja, joiden mukaan henkirikos on Brasilian yleisin kuolemansyy 15-44-vuotiailla. Toisen tutkimuksen mukaan Brasilia on kärjessä nuorten ampuma-aseilla tekemissä murhissa ja tapoissa, ja kolmantena, kun verrataan nuorten henkirikoslukuja yleisesti.

Väkivalta ei ole ainoastaan Brasilian suurkaupunkien ongelma, vaan siitä kärsivät myös pienemmät paikkakunnat, jopa suuremmassa määrin. Koillis-Brasiliassa sijaitseva Recife on maan suurista kaupungeista väkivaltaisin. Siellä tehdään vuosittain 80 murhaa 100 000 ihmistä kohti. Ongelmien vyyhti väkivallan taustalla Väkivallan taustalla on monia syitä. Usein mainitaan slummiutuminen sekä Brasilian valtavat elintaso- ja tuloerot. Vuonna 2006 julkaistun YK:n kehitysraportin mukaan tuloerot ovat 10:nneksi suurimmat maailmanlaajuisessa vertailussa. Väkivallalla on myös historiallinen tausta. Siinä näkyy osaltaan se, että sotilasdiktatuurin kauden (1964-85) perintönä turvallisuuskoneisto on kiinnittänyt maassa enemmän huomiota poliittisen vakauden ylläpitämiseen kuin tavallisen rikollisuuden kitkemiseen. Seurauksena rikolliset ovat saaneet pitävän otteen paitsi suurkaupunkien slummeista myös Brasilian ahtaista vankiloista. Kesällä 2006 São Pauloa riepoi laaja väkivalta-aalto, jonka takana oli vankien pahamaineinen rikollisjärjestö PCC. Poliisit, joiden tehtävä kaupunkien väkivaltaan puuttuminen olisi, ovat olleet Brasiliassa alipalkattuja ja korruptoituneita. Lainvalvojat ja rikollisuus ovat kietoutuneet yhteen. Väkivaltaa ei ole omiaan vähentämään se seikka, että vain harva henkirikos selvitetään. Rio de Janeirossa ja São Paulossa ainoastaan noin 10 prosenttia väkivaltaisista kuolemista päätyy oikeuskäsittelyyn. Recifessä määrä on vaivaiset 3 prosenttia. Lula haluaa korjata murhatilastoja

Väkivaltarikollisuus ja yleinen turvattomuus olivat näkyvästi esillä vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Toiselle kaudelle valituksi tullut presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on lisännyt liittovaltion apua osavaltioille sen jälkeen, kun häntä on syytetty riittämättömistä toimista slummien väkivallan hillitsemiseksi.

Lulan vasemmalle kallellaan oleva hallitus ilmoitti elokuussa kehitysohjelmasta, jolla yritetään vähentää väkivallan perinnettä maassa. Tavoitteena on pudottaa henkirikosten määrä noin kolmannekseen nykyisestä viiden seuraavan vuoden aikana panostamalla mm. sosiaalityöhön, koulutukseen ja nuorten työllistymisen parantamiseen. Myös Brasilian ylikuormittunutta vankilajärjestelmää kehitetään.

Viranomaisilla on lisäksi paikallisia hankkeita, joilla koetetaan vaikuttaa pitkällä aikavälillä väkivallan vähenemiseen parantamalla elinolosuhteita ja vähentämällä siten rikollisjärjestöille suotuisaa maaperää.

Esimerkiksi Riossa liittovaltion viranomaiset investoivat runsaat 1,25 miljardia euroa eräiden tunnettujen faveloiden perusparannustöihin. Lulan mukaan juoksevan veden, jätehuollon ja muiden perustarpeiden saaminen slummien asukkaille auttaa vähentämään huumejengien vaikutusvaltaa faveloissa. Projektin lasketaan hyödyttävän noin 2 miljoonaa perhettä Rion osavaltiossa.

Presidentti lanseerasi yhden kehitysohjelmaan kuuluvan paikallisen hankkeen marraskuun lopussa, kun hän vieraili Cantagalon slummissa Rio de Janeirossa. Rion keskustassa, Ipaneman ja Copacabanan rantojen yläpuolisella kukkulalla sijaitsevalle alueelle tehdään lukuisia parannustöitä ja kohennetaan mm. asukkaiden kulkuyhteyksiä julkisen liikenteen asemille.

Lulan vierailun aikana Cantagalon favelan asukkaiden edustaja puki sanoiksi sen, mitä monet ovat ajatelleet valtiovallan osallisuudesta köyhien asuinalueiden nykytilanteeseen. Asukasyhdistyksen puheenjohtajan Luiz Bezerra do Nascimenton mukaan slummien väkivalta on seurausta siitä, että liittovaltion ja osavaltion viranomaiset ovat pitkään jättäneet favelat oman onnensa nojaan.

Mikko Naalisvaara, YLE Uutiset >>> Elokuva poliisin väkivallasta puhuttaa Brasiliassa (siirryt toiseen palveluun) >>> Siviilit Rion kaupunkisodan väliinputoajina (siirryt toiseen palveluun) Video: Lula vieraili marraskuun lopussa Rion favelassa (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi