1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanissa valitaan presidentti jatkokaudelle

Keskiaasialaisessa Uzbekistanissa on äänestetty tänään sunnuntaina presidentinvaaleissa. Itsevaltaisen presidentin Islam Karimovin kolmas seitsemän vuoden kausi on käytännössä varma. Kolme tuntematonta vastaehdokasta ovat myös kehottaneet äänestämään istuvaa presidenttiä.

Ulkomaat

Karimov on valittu presidentiksi jo kahdesti. Maan perustuslaki kieltää kolmannen kauden, mutta sen ei uskota vaikuttavan lopputulokseen.

Uzbekistanin 16 miljoonasta äänestäjästä runsaat 90 prosenttia (90,6%) kävi uurnilla, kertovat vaaliviranomaiset. Alustavia vaalituloksia odotetaan maanantaina.

Karimov on hallinnut maata eri nimikkeillä vuodesta 1989 ja estänyt opposition toiminnan. Vuoden 2000 vaalien jälkeen mikään oppositioliike ei ole saanut toimilupaa, tuolloinkin virallinen vastaehdokas kertoi jälkeenpäin äänestäneensä itse Karimovia.

Toukokuussa 2005 presidentti tukahdutti versovan kansannousun väkivalloin. Silminnäkijöiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat satoja aseettomia siviilejä Andizhanin kaupungissa. Hallituksen mukaan joukot taistelivat ääri-islamisteja vastaan.

Maan vankilat ovat täynnä ja ihmisoikeusjärjestöjen raportit kertovat väärinkäytöksistä ja kidutuksista.

Suurvaltojen liittolainen Valtaansa Karimov on pönkittänyt tasapainottelemalla suurvaltojen intressien välissä. Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen Karimov ilmoittautui Yhdysvaltain liittolaiseksi niin sanotussa terrorisminvastaisessa sodassa. Sittemmin välit viilenivät, ja Karimov haki jälleen Venäjän ja Kiinan ystävyyttä. Suurien maakaasu- ja öljyvarojen takia Uzbekistanilla on riittänyt ystäväehdokkaita. Maakaasu- ja öljyvaroiltaan rikkaassa maassa on 27 miljoonaa kansalaista. Noin kolmannes elää vakavassa köyhyydessä. Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi