Äärihindut polttivat kirkkoja Intiassa

Intiassa ääriuskonnolliset hindut ovat hyökänneet kirkkojen kimppuun jouluyönä Orissan osavaltiossa.

Maailman hinduneuvoston tukemat mielenosoittajat sytyttivät tuleen ainakin kuusi kirkkoa ja ryöstivät lisäksi ainakin neljä pyhättöä. Monet kirkoista olivat oljista ja mudasta rakennettuja tilapäisiä palvontapaikkoja.

Hindujen mukaan myös heidän pyhättöihinsä on hyökätty. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vahvistaneet tietoa.

Levottomuudet ovat vaatineet ainakin yhden ihmisen hengen. Lisäksi 30 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Poliisi ei ole kertonut julkisuuteen väkivallan uhrien uskontoa.

Neljään kylään on määrätty ulkonaliikkumiskielto. Poliisin mukaan tilanne on kireä mutta jo hallinnassa.

Viranomaisten mukaan väkivaltaisuudet alkoivat, kun paikallinen hindujohtaja joutui kristityn ryhmän pahoinpitelemäksi jouluaattona.

Kristityiksi kääntymisiä vastustettu Hindujohtaja Swami Laxmananand Saraswati on vastustanut julkisesti alemman kastin hindujen käännyttämistä kristinuskoon. Äärihindut syyttävät kristittyjä alempiin kasteihin kuuluvien hindujen lahjomisesta ja pakkokäännytyksistä. Suurin osa kristityksi kääntyneistä hinduista kuuluu uskonlahkon alimpaan kastiin, niin sanottuihin kastittomiin, jotka työskentelevät huonoimpina pidetyissä ammateissa ja joiden varallisuus on alle köyhyysrajan. Orissa muistetaan Intian pahimmista viimeaikaisista väkivaltaisuuksista kristittyjä kohtaan. Vuonna 1999 ääriuskonnollinen hindumies poltti australialaisen lähetyssaarnaajan ja hänen kaksi poikaansa elävältä. Intian 1,1 miljardista kansalaisesta noin kaksi prosenttia on kristittyjä. Reuters, AFP, YLE Uutiset