1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

TV-vuosi 2007: Sopranosia, Serranoja ja tosi-tv:tä

Suositut tosi-tv-ohjelmat purivat suomalaiskatsojiin myös tänä vuonna. Usean kotimaisen tv-kanavan katsotuimmat ohjelmat olivat tosi-tv:tä. Muutoin tv-maailmaa kuohuttivat vuoden aikana mm. mafiaperheen poistuminen, käsikirjoittajien lakko ja rasismikohu.

viihde

Suomessa vuoden katsotuimpia ohjelmia olivat Linnan juhlat ja Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettyjen Euroviisujen finaali. Molemmilla oli parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa katsojaa. Digiaikaan siirtymisen myötä katsojat hajautuivat entistä useammalle kanavalle, minkä seurauksena miljoonan katsojan rajan rikkomisesta tuli entistä haasteellisempaa.

Usean eri kanavan katsotuimmat ohjelmat olivat kuitenkin tosi-tv:tä. Reilusti yli miljoona katsojaa keräsivät mm. Tanssi tähtien kanssa, Maajussille morsian ja Idols -ohjemien finaalilähetykset. Myös kolmannen kerran järjestetty Big Brother -ohjelma keräsi aiempia kertoja enemmän katsojia ja muiden medioiden innostus sarjaa kohtaan kasvoi, mikä näkyi mm. vilkkaana nettiuutisointina.

Yllätyssuosikiksi nousi YLE TV1:n esittämä espanjalainen tv-sarja Serranon perhe. Tv-perheen edesottamuksia seurasi kesällä arkipäivisin yli 300 000 katsojaa. Suomalaiset ovat perustaneet sarjalle useita fanisivustoja internetiin. Sarjan tähti Fran Perea vieraili Suomessa marraskuussa markkinoimassa esikoisalbumiaan.

Lastenohjelmien kestosuosikki Pikku Kakkonen täytti puolestaan 30 vuotta. Ensimmäinen ohjelma nähtiin 11. tammikuuta vuonna 1977. 30 vuoden aikana Pikku Kakkosia on esitetty yli viisi ja puoli tuhatta.

Sopranos jätti jäähyväiset

Yksi tv-maailman vuoden kohokohdista oli suositun Sopranos-mafiasarjan päättyminen. Reilut kahdeksan vuotta kestänyt Sopranos saavutti maailmanlaajuista suosiota, myös Suomessa sillä on ollut vankka fanikunta. Lukuisia palkintoja kerännyt sarja palkittiin syksyllä viimein myös parhaan tv-draaman Emmy-palkinnolla. Mafiasarjasta tuli näin ensimmäinen sarja, joka on saanut Emmyn viimeisestä tuotantokaudestaan.

Alkuvuodesta Big Brother -ohjelma synnytti rasismikohun Britanniassa ja Intiassa, kun ohjelman kilpailija intialainen elokuvanäyttelijä Shilpa Shetty joutui rasistisen käytöksen kohteeksi talossa. Britanniassa tuhannet valittivat ohjelmasta ja kohua selviteltiin maiden ylintä johtoa myöten.

Hollywoodissa vuoden loppupuolella alkanut tv- ja elokuvakäsikirjoittajien lakko vaikutti tv-ohjelmiin Yhdysvalloissa. Talk show -ohjelmien teko loppui heti kättelyssä ja vuoden loppuun mennessä loppuivat myös suosittujen sarjojen kuvaukset. Ohjelmien tilalle on suunniteltu esitettäväksi uusintoja ja tosi-tv:tä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi