1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin pääministeri haluaa lähentyä Kiinan kanssa

Japanin pääministeri Yasuo Fukuda peräänkuulutti läheisempää yhteistyötä Kiinan kanssa vierailunsa viimeisenä päivänä.

Fukudan mukaan nelipäiväinen Kiinan-vierailu on ollut erittäin merkitsevä.

- Olen puhunut kiinalaisten johtajien kanssa. Olemme samaa mieltä siitä, että maamme pystyvät parempaan, jos ne toimivat yhdessä sen sijaan että ne toimisivat yksin, Fukuda kommentoi.

Fukuda tapasi vierailullaan pääministeri Wen Jiabaon ja presidentti Hu Jintaon. Keskusteluiden aiheina olivat muun muassa ilmastonmuutos ja maiden välinen kauppa. Sopu jäi kuitenkin saamatta siitä, kumman hallintaan Itä-Kiinan merellä olevat kaasukentät kuuluvat.

Kiinan-vierailu oli Fukudan ensimmäinen hänen noustua pääministeriksi syyskuussa. Kiina näyttää suhtautuvan Fukudaan myönteisemmin kuin moneen edelliseen japanilaisjohtajaan. Suhteet alkoivat lämmetä jo Fukudan edeltäjän, pääministeri Shinzo Aben lyhyen kauden aikana.

Naapurusten välit viilenivät huomattavasti vuosina 2001-2006 Japanin pääministerinä toimeen Junichiro Koizumin valtakauden aikana. Suhteita kiristi erityisesti se, että Koizumi vieraili vuosittain Yasukuni-pyhäkössä, jonne on pyhitetty Japanin sodissa kuolleiden, myös sotarikoksista tuomittujen, henget. Kiina katsoo, ettei Japani ole riittävästi pyytänyt anteeksi toisen maailmansodan aikaisia hirmutöitään Kiinassa.Kiinan presidentin Hun on tarkoitus vierailla Japanissa ensi vuonna.