1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakistanin oppositiopuolueet vaaleihin - Bhutton pojasta puoluejohtaja

Pakistanin murhatun oppositiojohtajan Benazir Bhutton Kansanpuolue on päättänyt osallistua tuleviin parlamenttivaaleihin. Puolueen mukaan vaalit pitää järjestää suunnitellusti 8. tammikuuta. Myös ex-pääministeri Nawaz Sharifin puolue on osallistumassa vaaleihin, vaikka se ensin uhkasikin boikotoida niitä.

Ulkomaat

Benazir Bhutton 19-vuotias poika Bilawal Bhutto Zardari seuraa äitiään puolueen puheenjohtajana. Bhutton leskestä Asif Ali Zardarista tulee varapuheenjohtaja. Kansanpuolueen johto oli koolla Bhutton vahvalla tukialueella Sindhin maakunnassa Etelä-Pakistanissa.

Puheenjohtajaksi valittu Bilawal Bhutto Zardari vakuutti jatkavansa Kansanpuolueen johtajana äitinsä taistelua demokratian puolesta. Bilawal Bhutto Zardari sanoi, että hänestä tulee puolueen muodollinen johtaja, mutta käytännössä puoluetta johtaa hänen isänsä.

Bhutton leski Asif Ali Zardari kehotti myös toisen oppositiojohtajan Nawaz Sharifin puoluetta osallistumaan vaaleihin. Lisäksi hän vaati YK:ta tutkimaan vaimonsa murhan.

Entisen pääministerin Nawaz Sharifin puolue vastasikin pian kehotukseen. Myös Shrarifin puolue ilmoitti osallistuvansa Pakistanin vaaleihin. Oppositiojohtaja Sharifin puolue ilmoitti jo aiemmin päivällä, että se voisi osallistua vaaleihin, jos Bhutton puolue päättää tehdä samoin. Aiemmin Sharif oli sanonut boikotoivansa vaaleja.

Parlamenttivaalien järjestäminen ajallaan runsaan viikon päästä on epävarmaa. Aiemmin päivällä presidentti Pervez Musharrafia tukeva puolue arveli, että vaaleja joudutaan todennäköisesti lykkäämään jopa neljä kuukautta. Puolue ilmoitti keskeyttävänsä tammikuun 8. päivän vaaleihin tähdänneen vaalikampanjoinnin.

Lähteet: Reuters, AFP, DPA, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi