Kenian vaalitulos lietsoo yhä levottomuuksia

Keniassa on määrätty ulkonaliikkumiskielto väkivaltaisuuksien valtaamaan läntiseen Kisumun kaupunkiin. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisia on käsketty ampua kaikkia, jotka rikkovat aamukuudesta iltakuuteen ulottuvaa kieltoa.

Ulkomaat

Ainakin 50 ihmistä kuoli Kenian presidentinvaaleja seuranneissa mellakoissa Kisumussa viime yönä.

Myös pääkaupungin Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa poliisi ampui varoituslaukauksia ja kyynelkaasua hillitäkseen mieltään osoittavia nuoria. Yli 20 ihmistä kuoli.

Noin 700 000 asukkaan Kibera on opposition vahvaa tukialuetta.Vaalien aiheuttamia levottomuuksia on ollut myös ainakin Mombasassa. Mielenosoittajat protestoivat presidentinvaalia, jossa istuva presidentti Mwai Kibaki voitti täpärästi opposition ehdokkaan Raila Odingan. Mellakointi jatkuu jo toista päivää. Hävinnyt presidenttiehdokas aikoo julistaa itsensä presidentiksi Oppositiojohtaja Raila Odinga aikoo pitää Nairobin Uhuru-puistossa seremonian, jossa hän aikoo julistautua "kansan presidentiksi". Poliisi on kieltänyt tilaisuuden ja ilmoittanut, että paikalle saapuvat pidätetään. Istuva presidentti Mwai Kibaki vannoi virkavalan jo sunnuntaina. Hän voitti Odingan 232 000 äänellä. Äänestäjiä oli kaikkiaan yhdeksän miljoonaa. Voitto on Kenian historian niukin.

Euroopan unionin vaalitarkkailijoiden puheenjohtaja Alexander Graf Lambsdorff on moittinut vaalien ääntenlaskennan uskottavuutta. Myös Britannia on ilmaissut huolensa Kenian vaaleista raportoiduista sääntörikkomuksista.

Sen sijaan Yhdysvallat on onnitellut Kibakia vaalivoitosta ja pyytänyt eri osapuolia tunnustamaan vaalien tuloksen vilppiepäilyistä huolimatta.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP, Reuters