yle.fi-etusivu

Carl Bildt: Pohjoismainen yhteistyö Nato-jäsenyyttä tärkeämpää

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt pitää Pohjoismaista puolustusyhteistyötä maan Nato-jäsenyyttä tärkeämpänä. Bildtin mielestä Suomen, Ruotsin ja Norjan pitää panostaa keskinäiseen yhteistyöhön, koska se vastaa uusiin turvallisuushaasteisiin Nato-jäsenyyttä paremmin.

Ulkomaat

Bildt on Pohjoismaiden puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä niin innoissaan, että väläyttää jo sen laajentamistakin. Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi mukaan voitaisiin kutsua myös eteläisiä Itämeren rantavaltioita.

Vastaisuudessa Pohjoismainen yhteistyö keskittyy Bildtin mukaan yhä enemmän Itämeren ympärille.

Ruotsalaislehdissä on viime päivinä ihmetelty, miten Suomessa tehtaillaan erilaisia Nato-selvityksiä liukuhihnalta samaan aikaan kun Ruotsissa ei koko Natosta hiiskuta mitään.

"Suomen vilkuiltava naapureitaan enemmän" Ulkoministeri Carl Bildtin mielestä Suomenkin kannattaisi nyt Natoa enemmän vilkuilla omia naapureitaan. Bildt sanoo, että rakenteilla oleva pohjoismainen puolustusyhteistyö vastaa uudentyyppisiin, pehmeisiin turvallisuushaasteisiin Natoa paremmin. Bildt on perinteisesti tunnettu Naton lämpimänä puolestapuhujana, eivätkä tunteet ole sentään kokonaan jäähtyneet. Ruotsin ulkoministeri kertoo surffanneensa tuskissaan internetissä löytääkseen tarkempia tietoja Suomen ulkoministeriön Nato-selvityksestä. Urakka on toistaiseksi tyssännyt kielimuuriin. Bildt myöntää että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys panisi paletin uusiksi myös Ruotsissa. Ruotsin hallituksen virallinen linja on se, ettei maa liity Natoon nykyisellä hallituskaudella eli käytännössä ainakaan kolmeen vuoteen. Salolainen kannattaa Bildtin ehdotusta

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen pitää Bildtin ehdotusta pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistämisestä hyvänä.

- Bildt on siinä täsmälleen oikeassa. Sitä suuntausta on kannatettava. Olen henkilökohtaisesti täsmälleen samaa mieltä. Siihen suuntaan pitää vahvasti edetä ja se työhän on jo alkanut, Salolainen kommentoi.

Salolainen kokee ajan sopivaksi pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen.

- Nythän on aika selvää, että tämän vaalikauden ja myöskään tämän presidentin aikana ei tulla liittymään Natoon. Juuri tästä näkökulmasta on erittäin hyvä, että tänä aikana voidaan keskittyä tähän pohjoismaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön kehittämiseen, joka on jo varsin hyvin alkanut, Salolainen jatkaa.

Salolainen on hieman varoivasempi Baltian maiden liittämisestä pohjoismaiseen yhteistyöryhmään.

- Bildt näyttää ajattelevan, että Baltian maat voitaisiin ottaa mukaan. Mutta ajatukset ovat niin alkuvaiheessa, että niitä pitää vielä kypsytellä.

Lähteet: YLE Uutiset