1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Joka viides leffassakävijä valitsi kotimaisen elokuvan

Suomessa ostettiin viime vuonna noin 6,7 miljoonaa elokuvalippua, kertoo Suomen Filmikamari. Vähennystä edelliseen vuoteen on kolmisen prosenttia. Kotimaiset elokuvat saivat katsojista viidesosan. Suosituin suomalaisfilmi oli joulupukin vaiheista kertova Joulutarina.

kulttuuri

Kaikista elokuvista katsotuin oli The Simpsons Movie, joka sai yli 415 000 katsojaa. Toiseksi kiri Pirates of The Caribbean - Maailman laidalla, kolmanneksi Harry Potter ja Feeniksin kilta ja neljänneksi Mr. Bean lomailee. Niitä jokaista kävi katsomassa yli 300 000 suomalaista. Juha Wuolijoen ohjaama Joulutarina oli listalla kuudes ja sai yli 240 000 katsojaa. Muut kotimaiset elokuvat kymmenen kärjessä olivat yksityisetsivä Jussi Vareksesta kertova V2 - Jäätynyt enkeli ja Remu Aaltosen elämää valottava Ganes. Kotimaiset elokuvat suosittuja etenkin loppuvuonna Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtajan Tero Koistisen mukaan alkuvuonna ei ollut muita suursuosikkeja kuin V2 - Jäätynyt enkeli. - Teattereiden näkymät alkoivat kirkastua loppukeväästä, ja kesä oli monelle teatterille jopa ennätyksellisen hyvää aikaa, Koistinen kertoo. Kotimaisen elokuvan vahva kausi sijoittui loppuvuoteen. Menestyneistä suomalaiselokuvista ohjelmistossa jatkavat edelleen Joulutarina, Raja 1918, Tali-Ihantala, Röllin sydän ja Sooloilua. Paikalliset erot ovat suuria Erityisesti pienillä paikkakunnilla kotimaisen elokuvan asema on vahva. Myös elokuvan paikallisuudella on suuri vaikutus. Niinpä esimerkiksi Claes Olssonin ohjaama Colorado Avenue pärjäsi hyvin ruotsinkielisillä alueilla, Markku Pölösen Lieksa! oli suosittu Pohjois-Karjalassa ja Poriin sijoittuva V2 - Jäätynyt enkeli oli Porin Finnkino Promenadin vuoden katsotuin elokuva.

Suomen suurimman elokuvateatteriketjun Finnkinon kävijämäärä kasvoi viime vuonna 15 prosenttia.

- Valitettavasti näyttää siltä, että ero suurten ja pienten paikkakuntien elokuvateattereiden menestymisen edellytyksissä kasvaa koko ajan. Suurilla menee varsin tasaisesti, mutta pienet paikkakunnat ovat ohjelmiston heiteltävinä: Yksikin elokuva saattaa pelastaa vuoden, mutta pitkä kuiva kausi saattaa johtaa dramaattisiin seurauksiin, pahoittelee toiminnajohtaja Koistinen.

Hänen mielestään olisi tärkeää huolehtia kotimaisen elokuvan aseman parantamisesta. Lisäksi valtiovallan pitäisi panostaa levitys- ja esitystoiminnan kehittämiseen, vaatii Koistinen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi