Turkkikin kieltää ravintolatupakoinnin

Turkki on liittymässä maihin, jotka kieltävät tupakoinnin ravintoloissa ja baareissa.

Ulkomaat

Turkin parlamentin torstaina hyväksymä kielto tullee voimaan vuoden alkupuoliskolla. Ravitsemusliikkeille annetaan kuitenkin puolitoista vuotta siirtymäaikaa.

Jo aiemmin Turkissa on ollut kiellettyä sauhutella busseissa, lentokoneissa ja suurissa julkisissa tiloissa. Nyt kielto laajenee kaikille työpaikoille ja julkisiin rakennuksiin. Poikkeuksia ovat vain erityiset tupakkatilat hotelleissa, psykiatrisissa sairaaloissa, vanhusten hoitokodeissa ja vankiloissa.

Laittomasti tupakoivia uhkaa sakko, joka kuitenkin koettelee ennen muuta kyseisen tilan omastajaa. Hän voi joutua maksamaan rikkeen sallimisesta jopa 2 900 euroa. Tupakan mainostamisesta langetetaan moninkertainen sakko. Epäselvää on, miten hyvin kieltoja vastedes valvotaan. Tähän saakka se on ollut varsin ponnetonta. Turkkilaiset ovat ahkeria tupakoijia: miehistä polttaa 60 prosenttia, naisista 20 prosenttia. Kaikkiaan sauhuttelijoita on 70 miljoonaa. Terveystilastojen mukaan Turkissa kuolee tupakointiin liittyviin sairauksiin 111 000 ihmistä vuodessa.

Irlannista keväällä 2004 alkaneet tupakointikiellot ovat yleistyneet maailmassa viime vuosina nopeasti. Vuodenvaihteessa ravintolatupakoinnin kielsi Ranska ja puolet Saksan osavaltioista. Suomessa vastaava kielto tuli voimaan viime kesänä.

Laajin kielto on Himalajan vuoristossa sijaitsevassa Bhutanissa: siellä tupakan myyntikin on ollut laitonta runsaat kolme vuotta.

Lähteet: Reuters, AFP