1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Virolaiskirjailija Jaan Kross haudattiin koruttomasti

Pidetty ja arvostettu virolaiskirjailija Jaan Kross haudattiin lauantaina koruttomin menoin. Siunaus toimitettiin Tallinnan Kaarlen kirkossa.

Muistotilaisuuteen osallistui perheen lisäksi Viron presidentti Toomas Henrik Ilves, Viron hallitus pääministeri Andrus Ansipin johdolla, parlamentin puhemies sekä suuri joukko Viron ja Suomen kulttuurielämän vaikuttajia.

Muistotilaisuus oli avoin. Kirjailija Jaan Krossille jätti hyvästinsä myös suuri joukko tallinnalaisia.

Presidentti pitää Jaan Krossia yhtenä nyky-Viron rakentajista. Ilves kuvaili muistopuheessaan Krossia loimenkutojaksi, joka kuljetti Viron ensimmäisestä itsenäisyydestä sen palauttamiseen.

Ilves sanoi muistopuheessaan, että Jaan Kross ohjasi Viroa pimeydessä ja toi kansan takaisin Viroon. Hauraasta katkeamattomasta loimilangasta kasvoi ensin nyöri ja siitä köysi, josta rakennettiin lopulta demokraattisen tasavallan ensimmäinen linnake, sanoi presidentti Ilves.

Kirjailija Kross haudattiin Rahumäen hautausmaalle Tallinnan kupeeseen.

Jaan Kross kuoli torstaina 27. joulukuuta 87-vuotiaana. Hänen teoksiaan on käännetty kaikkiaan 22 kielelle.

Krossin tunnetuimpia teoksia ovat muiden muassa Keisarin hullu, Vastatuulen laiva ja Wikmanin pojat. Vuonna 2003 Kross julkaisi muistelmateoksen Rakkaat kanssavaeltajat (" Kallid Kaasteelised"). Kross oli syntynyt Tallinnassa 18. helmikuuta 1920. Hän opiskeli Tarton yliopistossa ja oli koulutukseltaan juristi. Vuonna 1944 Kross joutui natsien vangiksi ja kaksi vuotta myöhemmin hänet lähetettiin vangiksi Siperiaan.

Kross oli naimisissa kirjailija Ellen Niitin kanssa. Niit tunnetaan muun muassa runoistaan ja lastenkirjoistaan.