1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fingrid varoitti sähkön kiristyneestä tehotilanteesta

Kantaverkkoyhtiö Fingrid antoi lauantai-iltana varoituksen kiristyneestä sähkön tehotilanteesta. Käytännössä varoitus tarkoitti, että sähkön tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti olisi riittäneet kattamaan kulutusta. Varoitus annettiin lauantaiksi kello 22 - 24. Vaje johtui käytännössä Olkiluodon kakkosreaktorin korjausseisokista.

Kotimaan uutiset

Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen kertoi YLE Uutisille, että varoitus kiristyneestä tehotilanteesta on harvinainen sähkömarkkinoilla. Varoitus annettiin nyt viidettä kertaa. Edelliset pari varoituskertaa olivat talven 2006 huippupakkasilla.

- Taustalla on Olkiluodon kakkoslaitoksen vika, jonka vuoksi Suomesta puuttuu sähkötehoa noin 860 megawattia. Korvaavaa voimantuotantoa ei ole pystytty järjestämään riittävästi, Kaukonen selvitti lauantai-iltana.

"Kiristynyt tehotilanne" -ilmoituksella Fingrid pyysi sähkömarkkinatoimijoita tarkastamaan suunnitelmansa ja varautumaan tilanteeseen. Tilanne kuitenkin helpottui heti sunnuntain puolella, kun sähkön kulutuspiikki laski. Myöhemmin aamulla myös Olkiluodon kakkosreaktori saatiin palautettua takaisin toimintaan. Varavoimareservit olivat valmiudessa - Tarvittaessa myös voimme käynnistää niin kutsuttuja häiriöreservejä eli kaasuturbiineja 15 minuutin kuluessa, Kaukonen kertoi. Suomessa vallitsee myös parhaillaan kylmä sää. Lämpötilat olivat lauantaina iltakymmenen aikaan Helsingissä -6 astetta, Jyväskylässä -9, Oulussa -14 ja Rovaniemellä -14. - Tämä on nyt hieman erilainen tilanne (edellisvuosiin nähden), sillä vielähän ei ole paukkupakkasia. Tämä osoittaa, että tehotilannevaje voi kehittyä muulloinkin kuin talvella, jos on esimerkiksi paljon voimalaitoksia huollossa eikä pystytä kattamaan kulutusta, Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen sanoi. Sähkön kulutus oli Suomessa hieman kello 22.30:n jälkeen runsaat 12 800 megawattia, josta tuonnilla katettiin vajaat 3 600 megawattia.

Fingrid käyttää tuotanto- ja kulutustilanteen kiristyessä kolmiportaista asteikkoa, jossa ensimmäinen taso on kiristynyt tehotilanne, toinen tehopula ja kolmantena vakava tehopula.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi