Australian hallitus torjuu korvaukset aboriginaaleille

Australian hallitus torjuu vaatimukset miljardin Australian dollarin eli noin 600 miljoonan euron suuruisesta korvausrahastosta vanhemmiltaan viedyille aboriginaaleille.

Ulkomaat

Neljän vuosikymmenen aikana aina 1970-luvulle asti noin 13 000 Australian alkuperäisväestön lasta vietiin vanhemmiltaan ja sijoitettiin orpokoteihin tai sijaisperheisiin, joissa lapset oli määrä sosiaalistaa eurooppalaiseen kulttuuriin. Sijaiskodeissa monia aboriginaalilapsia pahoinpideltiin ja alkuperäiskielen puhumisesta rangaistiin ankarasti.

Australian uuden työväenpuolueen hallituksen pääministeri Kevin Rudd valmistelee virallista anteeksipyyntöä alkuperäisväestölle, minkä edellisen hallituksen konservatiivinen pääministeri Michael Howard pitkään torjui.

Uusi hallitus aikoo silti pysyä konservatiivihallituksen linjalla siinä, että se torjuu varsinaiset korvausvaatimukset. Alkuperäisväestön asioista vastaava ministeri Jenny Macklin sanoi, että hallitus keskittyy käytännön toimiin aboriginaalien terveyden ja koulutuksen edistämiseen.

Alkuperäisväestö, aboriginaalit, ovat Australian vähäosaisin kansanryhmä ja monet heistä asuvat kehitysmaaoloissa syrjäisillä asutusalueilla. Aboriginaalien eliniänodote on 17 vuotta lyhyempi kuin Australian valkoisella valtaväestöllä.

Vielä vuoteen 1967 aboriginaaleja hallittiin Australiassa eläin- ja kasvikuntaa koskevan lainsäädännön kautta. Vasta vuonna 67 australialaiset äänestivät kansanäänestyksessä, jossa alkuperäisväestölle myönnettiin maan kansalaisuus ja heidät otettiin huomioon väestönlaskennassa.

Lähteet: Reuters, AFP