1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkin hallitus vie sananvapausuudistuksen parlamenttiin

Turkin hallitus aikoo tällä viikolla viedä parlamentin käsittelyyn Euroopan unionin vaatiman sananvapausuudistuksen. EU on yhtenä ehtona jäsenyysneuvotteluille vaatinut Turkkia muuttamaan tai poistamaan rikoslaistaan pykälän 301, jossa määritellään rikokseksi turkkilaisen identiteetin loukkaaminen.

Ulkomaat

Lainkohdan perusteella Turkissa on nostettu syytteitä muun muassa useita kirjailijoita vastaan. Ennen kaikkea syytteitä on nostettu niitä henkilöitä vastaan, jotka ovat julkisuudessa käsitelleet osmanien valtakunnan aikaisia armenialaisten joukkomurhia.

Syytteitä kirjailijoita ja toimittajia vastaan Kaksi vuotta sitten pykälän 301 nojalla nostettiin syyte Turkin kansainvälisesti tunnetuinta nykykirjailijaa Orhan Pamukia vastaan, koska Pamuk oli lehtihaastattelussa puhunut armenialaisten joukkomurhasta vuosina 1915 - 1916 ja kurdien kohtelusta. Syytteistä kuitenkin luovuttiin lakiteknisen muotoseikan nojalla. Pamuk sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2006. Turkin armenialaisvähemmistöä edustanut journalisti Hrant Dink oli kolmesti syytettynä turkkilaisuuden loukkaamisesta ja sai toisella syytekerralla kuuden kuukauden ehdonalaisen tuomion. Turkkilainen äärinationalisti murhasti Dinkin tammikuussa 2007. Uudistuksen sisällöstä ei tarkkaa tietoa

Turkin oikeusministeri Mehmet Al Sahin kertoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus keskustelee pykälästä 301 tänään (maanantaina) ja vie uudistusesityksen parlamentin äänestykseen myöhemmin tällä viikolla. Hallitus ei ole kertonut, millaisia muutoksia se tarkalleen ottaen kaavailee kiisteltyyn lakiin.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan lainmuutoksen jälkeen syyttäjien olisi pyydettävä oikeusministeriön lupa, jos he haluavat nostaa syytteen pykälän 301 pohjalta. Lisäksi "turkkilaisuuden loukkaamisen" sijaan lain uudessa versiossa puhuttaisiin "Turkin kansan" loukkaamisesta.

Vielä viime kuussa Turkin viranomaiset ilmoittivat, että lainkohtaa uudistettaisiin vasta sen jälkeen, kun EU sallii pysähdyksissä olevien jäsenyysneuvottelujen jatkumisen. Turkin hallitusta ovat ärsyttäneet Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn pyrkimykset estää Turkin mahdollinen EU-jäsenyys.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi