Elatussopimusten teko on helpottunut

Oikeusministeriön uudet ohjeet lapsen elatusavun määrittämiseksi helpottavat elatussopimusten tekoa, sosiaaliviranomaiset arvioivat. Ohjeiden tavoitteena on yhtenäistää käytännöt ja vähentää riitojen käsittelyä tuomioistuimissa.

Kotimaa

Oikeusministeriön ohjeistuksen tavoitteena on auttaa eroavia vanhempia löytämään yhteinen näkemys lasten elatuksen jakamisesta. Lähtökohta ovat lapsen perusmenot. Niitä arvioidaan kulutustutkimuksilla. Näiden menojen lisäksi tulevat päivähoito, koulutus ja harrastukset sekä osa lapsen asumiskuluja. Myös elatusvelvollisen kyky maksaa otetaan huomioon elatusmaksuista sovittaessa.

Ohjeistuksella luotiin kunnille yhtenäinen käytäntö, jolla sopimuksia tehdään ja tarkistetaan. Vanhoja sopimuksia onkin muutettu paljon.

Sopimusten tarkistukset ovat tuoneet monelle elatusvelvolliselle yllätyksen. Maksut ovat muuttuneet reilusti.

Elatusvelvollisten Liitto arvostelee uutta käytäntöä. Järjestön mukaan uusi ohjeistus lisää epävarmuutta ja riitelyä.

- Ohjeistuksen myötä vanhemmat eivät voi aloittaa uutta elämää pelkäämättä kiusantekoa tai selvityssumaa, koska tämän ohjeen mukaan sopimuksen muuttaminen on mahdollista kun olosuhteissa tapahtuu 15 prosentin muutos, Elatusvelvollisten liiton puheenjohtaja Ahti Hurmalainen toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset