Italian hallitus ilmoitti hätätoimista jätekriisin ratkaisemiseksi

Italian hallitus on ilmoittanut hätätoimista Napolin jätekriisin helpottamiseksi.

Ulkomaat

Pääministeri Romano Prodi ilmoitti, että kolme jätteidenpolttolaitosta otetaan mahdollisimman nopeasti käyttöön ja Napolin jätteille osoitetaan kaatopaikkoja Campanian maakunnasta ja ehkä myös muilta Italian alueilta.

Armeijan apua käytetään kiireellisissä tapauksissa neljän kuukauden ajan. Napoliin on nimitetty myös uusi jätehuollon erityisjohtaja neljäksi kuukaudeksi.

Prodi ilmoitti, että hätätoimien lisäksi hallitus hyväksyi pitemmän ajan tavoitteita. Straginen tavoite on, että Italiasta tulee omavarainen jätteiden hävittämisessä niin, ettei niitä tarvitse viedä maan rajojen ulkopuolelle. Myös 14 vuotta jatkunut jätehuollon kriisi on saatava korjatuksi pysyvästi, ilmoitti Prodi.

Italian hallitus joutui hätäratkaisuihin sen jälkeen, kun vihaisten napolilaisten mielenosoitukset kiihtyivät väkivaltaiseksi kahakoinniksi poliisin kanssa Pianuran lähiössä. Viranomaiset olisivat halunneet avata siellä uudelleen käytöstä poistetun kaatopaikan, mutta asukkaat estivät aikeet tukkimalla alueen tiet ja kadut.

Jätteet kertyvät kaduille Jätteidenkeruu keskeytettiin Napolissa kaksi viikkoa sitten, kun lähes kaikki jätteidenkäsittelypaikat olivat täyttyneet. Nyt Campanian alueelle ja sen pääkaupunkiin Napoliin on kertynyt jo yli satatuhatta tonnia jätteitä, joille ei ole löydetty sijoituspaikkaa. Eri puolilla Napolin seutua kertyvistä jätekasoista raivostuneet ihmiset ovat sytyttäneet jätekasoja palamaan. Armeija on lähetetty korjaamaan jätekasoja koulujen pihoilta. Monilla alueilla vanhemmat ovat kieltäytyneet päästämästä lapsiaan kouluihin, koska pelkäävät näiden terveyden puolesta. Jäteongelmat ja täysinäiset kaatopaikat ovat vaivanneet Napolia ja sen ympäristöä vuosikausia. Ongelmia pahentaa se, että jätehuolto on ajautunut paikallisen järjestäytyneen rikollisuuden, Camorran, tuottoisaksi liiketoiminnaksi. Rikollisjärjestöt ovat muun muassa kuljettaneet jätteitä Pohjois-Italiasta Napolin seudulle ja samalla tukkineet Napolin kaatopaikat. Reuters, AFP, YLE Uutiset