Harva isä jää vanhempainvapaalle

Suomalaisista isistä vain joka kymmenes jää vanhempainvapaalle. Useimmissa perheissä äiti käyttää koko vanhempainvapaan, vaikka se olisi mahdollista jakaa isän kanssa.

Kotimaa

Kelan kyselytutkimuksen mukaan taloudelliset syyt ovat tavallisin este isien vanhempainvapaiden pitämiselle. Yleinen syy on myös se, että äiti haluaa pitää koko vapaan itse tai hän on isän mielestä parempi henkilö hoitamaan lasta.

- Lapsen myötä perheen työnjako muuttuu helposti vähemmän tasa-arvoiseksi. Monet parit eivät keskustele hoitovastuusta ennen vauvan syntymää, sanoo Väestöliiton erikoistutkija Anna Rotkirch.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ratkaisevassa asemassa keskustelun käynnistämisessä ja päätöksenteossa ovat äidit.

Viime vuoden alussa astui voimaan perhevapaita koskeva lakiuudistus. Sen tavoitteena on rohkaista isiä osallistumaan lastenhoitoon entistä aktiivisemmin.

Vanhempainvapaa seuraa neljän kuukauden (105 arkipäivää) mittaista äitiysvapaata. Noin kuuden kuukauden (158 arkipäivää) pituisen vanhempainvapaan voi pitää kumpi tahansa vanhemmista. Äiti ja isä voivat myös jakaa vanhempainvapaan keskenään.

Isät ovat lisäksi oikeutettuja 1 - 18 arkipäivän mittaisen isyysvapaaseen, jonka isä voi pitää äidin kanssa yhtä aikaa äitiys- tai vanhempainvapaan aikana.

YLE Uutiset