1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kroatiaan syntyy porvarihallitus

Kroatiaan hallituksenmuodostajaksi nimitetty Ivo Sanader on onnistunut kokoamaan maahan uuden keskustaoikeistolaisen hallituksen. Parlamentti äänestää ministeriryhmän luottamuksesta lauantaina.

Ulkomaat

Sanaderin konservatiivisen HDZ-puolueen kanssa liittoutuu kaksi pienehköä keskustapuoluetta. Kolmikolla on yhteensä 85 paikkaa Kroatian 153-jäsenisessä parlamentissa. Ministerisalkkujen jaosta ei ole vielä sovittu, yhteisestä ohjelmasta kylläkin.

Sanader johti myös Kroatian edellistä, HDZ-vetoista hallitusta. Marraskuun lopulla pidetyissä vaaleissa ei löytynyt selvää voittajaa, joten uuden hallituksen muodostaminen vei aikaa.

Hallituksen tavoitteina ovat EU:n ja Naton jäsenyys, noin seitsemän prosentin vuotuinen talouskasvu sekä budjetin tasapainottaminen vuoteen 2010 mennessä, Sanader kertoi toimittajille tiistaina.

Haasteina ovat valtion tappiollisten telakoiden saneeraus, ylimittainen hallintokoneisto, tehoton oikeuslaitos sekä julkisen terveydenhuollon ongelmat. Hallituksen on myös taisteltava yleistä korruptiota vastaan ja leikattava valtionyhtiöiden korkeita tukiaisia.

Yksittäiseksi esteeksi EU-tiellä on noussut Kroatian rannikolleen yksipuolisesti kaavailema kalastusvyöhyke. Kroatian mukaan sillä rajoitetaan saastuttamista ja rosvokalastusta, mutta Italia ja Slovenia eivät hyväksy sitä.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn varoitti Zagrebissa, että yksipuolinen julistus vaarantaisi Kroatian tälle vuodelle aikataulutetut jäsenyysneuvottelut. Uuden hallituksen on hänen mukaansa syytä ottaa asia kiireelliseen uudelleenharkintaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi