1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ilmastonmuutos G8-huippukokouksen pääteemoihin

Japani isännöi teollisuusmaiden G8-ryhmän energiaministereiden tapaamisten sarjan tässä kuussa. Tarkoituksena on valmistella ilmastonmuutosta koskevat esitykset ensi heinäkuiseen G8:n huippukokoukseen, jonka pääteemohin on noussut ilmastonmuutos.

Japanilaisviestimien mukaan G8 yrittää luoda uuden kansainvälisen elimen eri maiden energiansäästötoimien tutkimiseksi ja tukemiseksi. Elin auttaisi myös kehittyviä maita saamaan heti uusimman ja energian käytön kannalta tehokkaimman tekniikan käyttöön. Taustalle olisivat tulossa Japanin ja Yhdysvaltojen lisäksi Euroopan unioni ja Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Japani sanoo pyrkivänsä tarjoamaan muille maille omaa tekniikkaansa kasvihuonekaasujen päästöjen leikkaamiseksi. Pääministeri Yasuo Fukuda sanoi viime viikolla, että Japani pyrkii johtoasemiin maailmanlaajuisessa ilmastokeskustelussa.

Japani on kuitenkin itse edelleen jäljessä Kioton ilmastosopimuksen tavoitteista. Maata on arvosteltu myös haluttomuudesta luoda selkeitä tavoitteita kasvihuonekaasujen leikkauksiin Kiotoa seuraavassa sopimuksessa.

Japanin lisäksi G8-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Kanada ja Venäjä.