Tutkija: Koululuokissa ei tulisi mitata rasvaprosenttia

Koululuokissa ei tulisi mitata oppilailta painoa tai rasvaprosenttia eikä heitä tulisi rohkaista erilaisiin dieetteihin. Lisäksi oppilaille tulisi opettaa kriittistä suhtautumista median välittämään mies- ja naiskuvaan.

Kotimaa

Murrosikäisten minäkuvaan ja syömishäiriöihin vaikuttavista tekijöistä on valtakunnallisilla lääkäripäivillä puhunut nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Veikko Aalberg.

Media vaikuttaa nuoriin vahvasti, ja näin ollen heitä tulee opastaa huomaamaan median keinotekoisesti luomat laihan naisen ja lihaksikkaan miehen stereotypiat, jotka ovat usein epärealistisia ja manipuloituja.

- Kaikkialle tunkeutuva seksuaalisuus ja kaupallisuus löytää nuorista suotuisan kohteen, Aalberg sanoo.

Hänen mukaansa media paitsi välittää vääristynyttä ihmiskuvaa, myös esittää tietynlaiset dieetit tavoiteltavina. Tämä saattaa herättää nuorissa syyllisyyttä omasta ruokavaliostaan.

Syömishäiriöiden varsinaisia riskitekijöitä ei tiedetä, mutta parhaina ennaltaehkäisevinä toimina Aalberg pitää terveeseen elämäntapaan, ei niinkään itse syömishäiriöön, keskittyviä ohjelmia. Paras syömishäiriöiltä suojaava tekijä on kuitenkin lapsuuden tasapainoinen kehitys, Aalberg muistuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset