Varoja siirretään sijoitusrahaistoista määräaikaistalletuksiin

Sijoittajat nostavat markkinaheilunnan vuoksi varojaan sijoitusrahastoista. Uusi koti rahalle löytyy nyt määräaikaistalletuksista.

talous

Raha on paennut Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista jo viiden perättäisen kuukauden ajan. Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen tilastojen mukaan elo-joulukuussa rahastoista lunastettiin rahaa 3,2 miljardia euroa enemmän kuin niihin tuli uusia sijoituksia.

Rahastoista raha on siirtynyt määräaikaistalletuksiin. Heinä-marraskuun aikana määräaikaistalletusten kanta kasvoi 3,3 miljardia euroa. Määräaikaistalletusten kehityksestä joulukuussa ei ole vielä tilastoja.

Talletuskannan kasvu on varmasti jatkunut hyvien korkotarjousten ja osakemarkkinoiden epävarman tilanteen vuoksi. Viime vuonna sijoitusrahastojen yhteenlaskettu pääoma kasvoi 8,3 prosenttia 60,9 miljardiin euroon. Heikosta loppuvuodesta huolimatta kasvu oli siis tuntuvaa. Pankkitalletukset tosin kasvoivat rahastoja ripeämmin.

Marraskuun tilastojen mukaan kotitalouksien talletuskanta kasvoi vuodessa 12 prosenttia 63,7 miljardiin euroon. Varoja rahastoista ovat nostaneet yhtä lailla yhteisösijoittajat kuin kotitaloudet.

- Loppuvuoden lunastukset ovat jakaantuneet yhteisö- ja yksityissijoittajien kesken suunnilleen samassa suhteessa kuin pääomat, kertoo Aktia Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tom Ginman.

Ginmanin mielestä yksityissijoittajien maltti on viime vuosien kuluessa selvästi kasvanut. Yksityissijoittajat eivät enää ryntää kurssien notkahtaessa lunastamaan rahasto-osuuksiaan.

- Vielä viisi vuotta sitten lunastusten määrä tällaisessa markkinatilanteessa olisi ollut jotain aivan muuta, Ginman sanoo.

Koska tunnelma markkinoilla on epävarma, Ginman uskoo sijoittajien suosivan edelleen vähäriskisiä sijoituskohteita osakerahastojen kustannuksella.

Lähteet: YLE Uutiset