1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomen euroviisukappaleista suurin osa lauletaan suomeksi

Suomen euroviisuksi 2008 on ehdolla 12 kappaletta. Kilpailukappaleista kahdeksan esitetään suomeksi ja neljä englanniksi.

YLE Viihteen ohjelmapäällikkö Tuire Lindström on erittäin tyytyväinen tämänvuotisiin euroviisuehdokkaisiin.

- Musiikkityylien kirjo euroviisukarsinnassa on ehkä laajempi kuin koskaan aikaisemmin. Lisäksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa kielisäännön vapautumisen jälkeen enemmistö Suomen-karsinnan kilpailukappaleista esitetään suomeksi, iloitsee Lindström.

Kilpailukappaleiden esityskieli on ollut vapaa Euroviisujen kansainvälisessä kilpailussa vuodesta 1999 ja Suomen-karsinnassa vuodesta 2000 lähtien. Laulujen esityskieli oli Euroviisuissa vapaa kokeiluluonteisesti myös vuosina 1973 - 1976. Suomen tämänvuotista edustuspaikkaa tavoittelevat kutsuartistit ovat Cristal Snow, Crumbland, Vuokko Hovatta, Jenna (Bågeberg), Jippu, Kari Tapio, Mikael Konttinen, Hanna Marsh, Kristian Meurman, Movetron, Ninja ja Teräsbetoni. Heistä englanniksi laulavat Cristal Snow, Crumbland, Hanna Marsh ja Ninja, muut esiintyvät suomeksi. Euroviisukappaleiden julkinen ensiesitys tapahtuu alkukarsinnoissa, jotka lähetetään YLE TV2:ssa kolmena peräkkäisenä perjantaina 8. helmikuuta alkaen. Kappaleisiin voi tutustua ennakkoon Ylen radiokanavilla ja verkkosivuilla. Varsinaisessa Suomen-finaalissa on mukana kahdeksan esitystä. Finaali järjestetään 1. maaliskuuta. Euroviisujen kansainvälinen loppumittelö pidetään Belgradissa Serbiassa toukokuussa. YLE Uutiset