Sir Edmund Hillary (1919-2008) valloitti ensimmäisenä Mount Everestin - Katso video

Mount Everestin valloittaja Sir Edmund Hillary on kuollut. Uusiseelantilainen vuorikiipeilijä Hillary kuoli perjantaina 88 vuoden ikäisenä. Hän kiipesi ensimmäisenä maailman korkeimman vuoren huipulle yhdessä sherpa Tenzing Norgayn kanssa toukokuussa vuonna 1953.

Ulkomaat

Hillaryn kuolemasta kertoi perjantaina Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark. Hillary oli sairastanut jo jonkin aikaa ja hänen kerrottiin kärsineen keuhkokuumeesta. Hän menehtyi aucklandilaisessa sairaalassa.

Hillaryn kiipeilytoveri Tenzing kuoli jo vuonna 1986.

Pääministeri Clark luonnehti edesmennyttä maanmiestään "legendaariseksi vuorikiipeilijäksi, seikkailijaksi ja filantroopiksi, sekä tunnetuimmaksi uusiseelantilaiseksi, joka on koskaan elänyt".

Vuonna 1919 syntynyt Hillary valloitti maailman katon 33 vuoden ikäisenä. Vuonna 1958 hän oli mukana retkikunnassa, joka saavutti ensimmäisenä etelänavan moottoriajoneuvoilla.

Hillarya luonnehdittiin vaatimattomaksi mieheksi, joka omisti suuren osan loppuelämästään Nepalin sherpakansan elinolojen kohentamiselle. Hän auttoi keräämään varoja muun muassa koulujen ja sairaaloiden rakentamiseksi alueelle.

Itse hän suostui vasta vuosia Tenzingin kuoleman jälkeen kertomaan, kumpi kaksikosta nousi ensimmäisenä Mount Everestin huipulle. Vuonna 1999 ilmestyneessä omaelämäkerrassaan Hillary sanoi olleensa itse ensimmäinen 8 848 metrin korkeudessa.

Brittiläisen vuorikiipeilijän Sir John Huntin johtama retkikunta, jossa Hillary oli mukana, yritti valloittaa Mount Everestin seitsemän aiemman yrityksen epäonnistuttua. Ryhmä oli valinnut reitin, joka kulki pitkin vuoren eteläseinämää. Lopulta kaikki muut Hillarya ja oppaana toiminutta Tenzingiä lukuun ottamatta joutuivat jättämään leikin kesken uupumuksen, vuoristotaudin ja kehnon sään vuoksi.

Parivaljakko vietti huipulla vain 15 minuuttia ottaen valokuvia, jotka olisivat todisteena heidän saavutuksestaan. Palatessaan takaisin perusleiriin Hillary totesi legendaariset sanansa 'Nujersimme sen ryökäleen'.

Hillary ja Tenzing kiipesivät Everestille vain muutamaa päivää ennen Britannian kuningattaren Elizabeth II:n kruunajaisia. Länsimaiset tiedotusvälineet raportoivat vuoren valloituksesta laajasti. Kuningatar aateloi Hillaryn lähes ensimmäisenä tekonaan tuoreena monarkkina.

Lähteet: Reuters, AP