Ruotsin hallituspuolue haluaa ydinvoimaa

Ruotsissa keskustelu ydinvoiman lisärakentamisesta on räjähtänyt käyntiin. Pinnan alla koko ajan kupliva keskustelu vaihtui julkiseksi perjantaina, kun porvarihallituksessa istuva Kansanpuolue esitteli omat energiateesinsä. Kansanpuolue haluaisi maahan neljä uutta ydinreaktoria.

Ulkomaat

- Ydinvoima on paras tapa vähentää kasvihuonepäästöjä, jos haluamme samaan aikaan säilyttää työpaikat, hyvinvoinnin ja teollisuuden Ruotsissa, sanoo kansanpuolueen puheenjohtaja, opetusministeri Jan Björklund.

Liki kolmenkymmenen vuoden takainen kansanäänestys ydinvoimasta luopumisesta ei ministerin mielestä enää sido hallitusta. Hän kutsuu myös oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit mukaan laajan sopimukseen, jolla ydinvoima päästetään pannasta.

Kansanpuolueen pelinavaus on kiusallinen hallitukselle, joka on sopinut, ettei ydinvoimaa nosteta vaalikauden aikana esiin.

Kansanpuolue haluaisi lopettaa myös panostuksen bioetanoliin. Se on ollut tähän asti toinen ruotsalaisen energiapolitiikan kulmakivistä. Puolueen mielestä bioetanolin tuotanto Ruotsin ulkopuolella tuhoaa ympäristöä ja Ruotsissa se puolestaan vaarantaa puunjalostuksen tulevaisuuden.

Ruotsin energiaratkaisut vaikuttavat Suomeenkin, koska olemme samassa sähköverkossa ja pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat yhteiset. Ruotsissa tuotetun sähkön hinta siis vaikuttaa Suomessakin myytävään sähköön.

Uraanin koeporauksista kiistellään Samaan aikaan kun Ruotsin Kansanpuolue vaatii ydinvoiman lisärakentamista, Pohjois-Ruotsissa on yltymässä kansanliike uraanin koeporauksia vastaan. Ruotsissa porausoikeuksia hallinnoiva Bergsstaten myönsi elokuussa australialaiselle kaivosyhtiölle koeporausoikeuksia Jämtlannissa sijaitsevaan Östersundin kuntaan. Kunnan päättäjät saivat tietää asiasta vasta tällä viikolla. Nyt Östersundin johto oikealta vasempaan on yhdessä rintamassa vaatimassa porausoikeuksien kieltämistä. Tunnelma kunnassa on Ruotsin tiedotusvälineiden mukaan kiihtynyt. Jämtlannin maakunnassa uraaninlouhintaa vastustetaan yleisesti. Yksittäisillä kunnilla ei kuitenkaan ole oikeutta estää koeporauksia. Östersundissa pohditaan nyt, millä tavoin yleinen mielipide voidaan osoittaa kaivosyhtiölle ja mahdollisista uraanikaivoksista päättäville poliitikoille. Länstidningen-lehden haastattelemien östersundilaisten mukaan yksi mahdollisuus olisi vaikuttaa lääninhallituksen kautta. YLE Uutiset