Napolin jätteitä rahdataan muualle Italiaan

Napolin kaupungin katastrofiksi paisunutta jäteongelmaa yritetään ratkaista kuljettamalla jätteitä muualle Italiaan. Ensimmäinen 140 000 tonnin jäte-erä tuotiin torstaina Sardiniaan.

Ulkomaat

Saarella paikalliset asukkaat vastustavat jätteiden tuomista ja yön aikana saaren pääkaupungissa Gagliarissa sytytettiin kymmeniä jäteastioita tuleen.

Italian pääministeri Romano Prodi on vedonnut maakuntiin Napolin ongelman helpottamiseksi. Prodi on nimittänyt entisen poliisikomentajan Gianni De Gennaron hoitamaan Napolin jäteongelmaa. Hänelle on annettu aikaa neljä kuukautta ratkaisun löytämiseksi.

Sveitsiläiset jätteenpolttolaitokset ovat tarjoutuneet ottamaan Napolin jätteitä vastaan. Saksankielisessä Sveitsissä sijaitsevilla 14 jätteenpolttolaitoksella on ylikapasiteettia, koska ne ovat aiemmin polttaneet Saksasta tuotua jätettä, mutta Saksa on nyt rakentamassa lisää polttolaitoksia.

EU:n komissio vaatii Italiaa nopealla aikataululla kehittämään jätehuoltoaan. Italian ja EU:n edustajat tapaavat asian tiimoilta 28. tammikuuta. Italia on jätehuollon puutteiden takia joutua EU-tuomioistuimeen. Jos maa saisi tuomion, seurauksena olisi suuret sakot.

Ympäristöjärjestöt esittävät yhtenä ratkaisuna jätteiden synnyn vähentämistä ja jätteiden kierrätystä. Nämä ovat järjestöjen mielestä varsinkin Napolissa päässeet unohtumaan.

Napolin jätehuolto käytännössä lakkasi toimimasta joulun aikaan, kun seudun kaatopaikat täyttyivät. Napolin kaduilla lojuu tuhansia tonneja jätteitä.

Lähteet: Reuters, DPA