Palotie vaatii yliopistoihin lukukausimaksuja

Geenitutkija, professori Leena Palotie vaatii yliopistoihin lukukausimaksuja. Hän perustelee vaatimusta sillä, että maksuilla turvattaisiin korkeakoulujen kehitys. Opetusministeri Sari Sarkomaa kuitenkin torjuu lukukausimaksut.

Kotimaa

Turun Sanomien ja Väli-Suomen sanomalehtien haastattelema Palotie kaavailee maksun suuruudeksi jotain tuhannen ja viidentuhannen euron väliltä.

Hän esittää kuitenkin myös, että samaan aikaan opiskelijoille tulisi luoda kattava stipendijärjestelmä.

Palotie uskoo, että lukukausimaksu saisi opiskelijat olemaan entistä tarkempia opetuksen laadun ja henkilökohtaisen ohjauksen suhteen.

Hänen mukaansa huippuyliopistot ovat juuri se keino, jolla Suomi kykenee taistelemaan paikastaan tutkimuksen ja tuotekehittelyn kärkimaana.

Opetusministeri Sarkomaa torjuu lukukausimaksut

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) torjuu vaatimukset yliopistojen lukukausimaksuista. Viimeksi lukukausimaksuja esitti professori Leena Palotie Väli-Suomen median haastattelussa lauantaina.

- Ajatus lukukausimaksuista nousee säännöllisin väliajoin esiin, Sarkomaa sanoo. Hänen mukaansa suomalaisten maksuton koulutus on kiveen hakattu periaate, johon hallitus on sitoutunut.

Ministeri sanoo, että yliopistouudistus tuo yliopistoille taloudellisen autonomian. Se ei silti anna yliopistoille oikeutta periä lukukausimaksuja suomalaisilta opiskelijoilta.

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton hallituksen puheenjohtaja Tuomas Telkkä tyrmää hänkin lukukausimaksut.

Verkkolehti Apilassa haastatellun Telkän mielestä kyse on periaatteesta ja tasa-arvosta.

Lähteet: YLE Uutiset