1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hovimestari: Diana kuoli riidoissa äitinsä kanssa

Prinsessa Diana suunnitteli häitä ja riitautui lähtemättömästi äitinsä kanssa vain viikkoja ennen kuolemaansa, prinsessan hovimestari väittää. Edesmenneen Dianan hovimestari valotti työnantajansa salaista menneisyyttä kruununkuolinsyytutkijan johtamalle selvitysryhmälle maanantaina.

Ulkomaat

Paul Burrell, 49, kertoo kesäkuussa 1997 kuulleensa puhelun, jossa Dianan äiti syytti tytärtään karkein sanankääntein muslimimiesten kanssa heilastelusta, minkä seurauksena prinsessa puolestaan vannoi lakkaavansa puhumasta äidilleen. Yhteydenotto jäikin kaksikon viimeiseksi ennen Dianan kuolemaa vajaat kolme kuukautta myöhemmin.

Hovimestari Burrellin mukaan Diana seurusteli riitautumisen aikoihin sydänkirurgi Hasnat Khanin kanssa. Pari vuotta kestäneen suhteen sanotaan päättyneen, kun Khan kavahti sen mukanaan tuomaa julkisuutta.

Burrell kertoi oikeudessa Lontoossa edelleen, että Diana suunnitteli häitä Khanin kanssa ja oli keskustellut katolisen papin luona mahdollisuuksista avioitua yksityisseremoniassa. Salaliittoteoreetikkojen mukaan Diana olisi murhattu aikeistaan naida miljoonaperijä Dodi al-Fayed, mutta tämä suhde jäi hovimestarin mukaan vain kuukauden mittaiseksi.

Diana ei rakastanut Dodia, vaan halusi tehdä Hasnat Khanin mustasukkaiseksi, Burrell väitti The Sun -lehden mukaan. Ranskassa oikeus päätyi jo vuonna 1999 pitämään Dianan kuolonkolaria onnettomuutena. Oikeuden mielestä auton kuljettaja Henri Paul, joka sai itsekin surmansa, oli päihtynyt ja ajoi liian lujaa. Samanlaiseen tulokseen on tullut brittiläinen poliisiraportti. Englannin ja Walesin laki kuitenkin edellyttää erityisen oikeustutkinnan järjestämistä kuolemantapauksissa, jotka vaikuttavat väkivaltaisilta, luonnottomilta tai äkillisiltä tai ovat muutoin epäilyttäviä. Prinsessa Diana, Dodi al-Fayed ja Henri Paul kuolivat 31. elokuuta 1997 Pariisissa, kun Paulin ohjaama Mercedes-Benz törmäsi Pont d'Alman tunnelissa tukipilariin 160 kilometrin tuntivauhdissa. Dianan äiti Frances Shand Kydd menehtyi 68-vuotiaana vuonna 2004.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi