1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kärkkäinen haluaa tuoda Kansallisoopperan koko kansalle

Suomen Kansallisoopperan uusi pääjohtaja Päivi Kärkkäinen haluaa tuoda oopperan ja baletin koko kansan lähelle. YLEn Kultakuumeen haastattelema Kärkkäinen toivottaa kaikki tervetulleiksi oopperaan.

kulttuuri

- Haluamme, että oopperaa ei ajatella minkään pienen kansanosan paikkana. Oopperaan ovat kaikki tervetulleita niin iltapuvussa kuin farkuissakin. Siellä voi nauttia erilaisista asioista, vaikka ei olisikaan oopperan erikoisasiantuntija.

Käytännön keinoihin oopperan tuomiseksi kansan keskuuteen kuuluu muun muassa se, että oopperaan olisi helpompi tulla kauempaakin. Toinen vaihtoehto olisi viedä esitykset kiertueelle.

Kärkkäisen työlistalla on myös pohtia oopperaesitysten radiointia ja televisiointia, jotka ovat aiemmin tökkineet lähinnä sopimusteknisistä syistä.

"Pienet ongelmat jo ratkaistu" Viime vuoden lopulla lakonuhkaan johtaneita Kansallisoopperan henkilöstön eläkekysymyksiä ja työaikojen yhtenäistämisiä koskevat neuvottelut ovat jälleen alkamassa. Pääjohtajan mukaan tarkoituksena on mahdollisimman ripeästi jatkaa siitä, mihin edellisissä neuvotteluissa on jääty. Kärkkäinen sanoo, että oopperaa viime vuonna riivanneista ongelmista ainakin pienimmät on saatu ratkaistuksi. Hän kuvaa tämänhetkistä työilmapiiriä innokkaaksi. - Tällä hetkellä harjoitellaan ensi-iltaan tulossa olevaa Prinsessa Ruususta. Lisäksi suunnittelemme vuosien 2009 - 2011 ohjelmistoa. Oopperassa on nyt tekemisen meininki.

Kansallisooppera toimii nyt kolmen johtajan voimin. Kärkkäisen kanssa laitoksen tulevaisuutta suunnittelevat Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve ja oopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck.

Kolmikon kesken käydään parhaillaan neuvotteluja tulevien vuosien ohjelmistosta. Taloudellinen tilanne auttaa Kärkkäisen mukaan johtajistoa miettimään uusia luovia ratkaisuja.

Oopperan uusi pääjohtaja lupaa, että vuoden 2009 ohjelmistosta saadaan tietoa loppukeväästä.

- Uskon, että ohjelmistosta tulee hyvä ja monipuolinen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi