Puolalaiset riitelevät juutalaisvastaisuudesta

Puolan juutalaisvastaisuutta koskeva kiista kiihtyy. Krakovan arkkipiispa, kardinaali Stanislaw Dziwisz on hyökännyt voimakkaasti puolalaista kustantamoa vastaan, joka julkaisi viime perjantaina puolalaista juutalaisvastaisuutta käsittelevän kirjan.

Ulkomaat

- Kustantamolla on tehtävänään välittää totuus menneisyydestä sen sijaan, että se herättää antisemitismin ja puolalaisvastaisuuden haamuja, kirjoitti Dziwisz kirjeessään kustantamolle.

Stanislaw Dziwisz oli liki neljä vuosikymmentä paavi Johannes Paavali Toisen yksityissihteeri, aina paavin kuolemaan saakka vuonna 2005. Hän kuuluu Puolan tärkeimpiin katolisiin vaikuttajiin.

Jopa 300 juutalaista murhattiin sodan jälkeen Puolalais-amerikkalaisen kirjailijan, Jan Tomasz Grossin kirja on nimeltään Pelko. Kirja käsittelee juutalaisvastaisuutta Puolassa toisen maailmansodan päätyttyä. Grossin mukaan katolinen kirkko oli osasyyllinen antisemitistiseen ilmapiiriin sodan päätyttyä. Pogromeissa eli juutalaisvainoissa sai surmansa runsaasti holokaustista selvinneitä, muun muassa Kielcessä tapettiin heinäkuussa 1946 40 juutalaista. Grossin mukaan ilmiö selittyy ainakin osin sillä, että puolalaiset pelkäsivät juutalaisten paluuta ja sitä, että palaajat vaatisivat natsihallinnon aikana takavarikoitua omaisuuttaan takaisin. Laki kieltää yhdistämästä Puolaa natsihallinnon tekoihin

Krakovan syyttäjäviranomainen ilmoitti eilen, että kirjailija Grossia vastaan harkitaan syytteitä Puolan valtion mustamaalauksesta. Vuonna 2006 oikeistolaisen Jaroslaw Kaczynskin pääministerikaudella rikoslakiin lisätty pykälä kieltää väittämästä julkisesti Puolaa osalliseksi natsihallinnon tai kommunistien rikoksiin. Jos Gross todetaan syylliseksi, tuomio voi olla korkeimmillaan kolme vuotta vankeutta.

Princetonin yliopiston professorina toimiva Gross järkytti puolalaisia jo vuonna 2001 kirjallaan Naapurit. Siinä Gross kuvaa, kuinka vuonna 1941, Natsi-Saksan miehityksen aikana, puolalaisen pikkukaupungin Jedwabnen kansalaiset tappoivat satoja juutalaisia naapureitaan. Puolan silloinen presidentti Aleksander Kwasniewski pyysi kirjan vuoksi juutalaisilta anteeksi.

Nyt puolaksi julkaistu Pelko ei sinänsä sisällä uutta paljastusta. Jo aiemmin on tiedetty, että sodan jälkeisissä vainoissa tapettiin 600-3000 natsivainoista selvinnyttä juutalaista.

Lähteet: DPA, AFP, Reuters