Nokian alkueläintartunnat yhteydessä vesikriisiin?

Nokialla tutkitaan vatsatautipotilaista löytyneiden alkueläinten yhteyttä vesikriisiin. Veden saastumisen jälkeen Nokialla on ilmennyt kymmenkunta giardia-alkueläintartuntaa.

Kotimaa

Lääkärien mukaan on todennäköistä, että tauti on levinnyt likaisen juomaveden välityksellä. Giardia ei ole hengenvaarallinen, mutta aiheuttaa pitkittynyttä vatsatautia. Taudin itämisaika on pitkä.

Vatsaoireista kärsivien toivotaan hakeutuvan hoitoon, jotta mahdolliset tartunnat saadaan selvitettyä.

Suomessa todetaan muutama sata giardia-tartuntaa vuodessa. Suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Giardiaasin oireita ovat ylävatsakivut, pahoinvointi, oksentelu, ilmavaivat ja ripuli. Tauti voi olla myös oireeton, mutta oireettomatkin ihmiset levittävät giardiaa.

Tehoklooraus alkoi keskiviikkona Nokian vesihuoltolaitos aloitti keskiviikkoiltana vesijohtoverkoston tehokloorauksen. Vesilaitoksen verkoston puhdistustoimenpiteet on jo saatu tehtyä. Nyt aloitettavalla tehokloorauksella pyritään saavuttamaan loput verkoston osat eli kiinteistöjen tonttijohdot ja sisäputkistot. Tehoklooraus aloitetaan keskiviikkoiltana Koskenmäen ja Kartanon alueilla. Torstai-iltana vuorossa on Turuntien eteläpuolinen alue sekä Sorva ja Tottijärvi. Sunnuntai-iltana klooraus käynnistetään Haaviston ja Harjunniityn alueilla. Jokaisella alueella tehoklooraus kestää noin vuorokauden. Jotta kloorin puhdistava vaikutus saadaan ulottumaan vesilaitoksen ylläpitämän verkon lisäksi jokaiseen kiinteistöön, pitää näiden vesi saada vaihtumaan päivittäin. Kiinteistöissä tulisi käyttää päivittäin vettä noin 50 litraa taloutta kohti. - Tähän riittää päivittäin noin minuutin juoksutus jokaisesta hanasta, yhteensä noin viisi minuuttia kiinteistöä kohden. Vettä tulee juoksuttaa jokaisesta hanasta sekä wc:tä huuhtelemalla. Juoksutuksessa tulee käyttää sekä kylmää että lämmintä vettä, vesilaitosasiantuntija Esko Haume sanoo. Alueiden asukkaille tullaan jakamaan kiinteistökohtainen tiedote asiasta. Lisäksi alueella kiertää neuvojia. Tehokloorauksen jälkeenkin vesi on keitettävä Tehokloorauksen jälkeen kloorin määrä vedessä lasketaan kloorausta edeltäneelle tasolle. Ruuanlaittoon ja juomiseen käytettävää vettä on tehokloorauksen jälkeenkin keitettävä viiden minuutin ajan.

Vesilaitoksen mukaan myös veden juoksutusta tulee jatkaa ohjeiden mukaan kunnes käyttörajoitukset poistuvat.

Lähteet: YLE Uutiset