Nokian vesinäytteestä löytyi giardiaa

Nokian vesijohtovedestä otetusta näytteestä on löytynyt giardia-alkueläintä. Giardiaa oli yhdessä Haaviston alueelta puhdistuksen yhteydessä otetussa näytteessä. Näytteitä tutkittiin yhteensä seitsemän.

Kotimaa

Veden saastumisen jälkeen nokialaisilla on ilmennyt kymmenkunta alkueläintartuntaa, jotka aiheuttavat pitkittynyttä vatsatautia.

Nyt tehty löytö viittaa siihen, että tartunnat voivat olla kotioloissa saatuja eivätkä peräisin esimerkiksi ulkomailta.

Suolisto-oireita aiheuttava giardia ei ole hengenvaarallinen. Se on suomalaisia vaivaavista alkueläimistä tavallisimpia.

Viime vuonna ihmisen saamia giardia-tartuntoja rekisteröitiin koko maassa 281 kappaletta. Suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailla juodusta vedestä, sillä Suomessa giardiaa pitäisi löytyä vain jätevedestä.

- Alkueläimien itämisaika on 2-3 viikkoa eli pitempi kuin esimerkiksi noroviruksilla. Kun vatsatauti alkaa, se on helposti hoidettavissa antibiooteilla, kertoo tutkimusprofessori Anja Siitonen Kansanterveyslaitokselta.

Giardian aiheuttaman giardiaasin oireita ovat ylävatsakivut, pahoinvointi, oksentelu, ilmavaivat ja ripuli.

Tehoklooraus Nokialla jatkuu Yhdestä Turuntien eteläpuolisen alueen näytteistä puolestaan löytyi edelleen norovirusta. Näytteet otettiin vesi-ilmapuhdistuksen jälkeen, mutta ennen tehokloorauksen alkua. Tehoklooraus aloitettiin keskiviikkoiltana Koskenmäen ja Kartanon alueilla. Torstai-iltana vuorossa on Turuntien eteläpuolinen alue sekä Sorva ja Tottijärvi. Sunnuntai-iltana klooraus käynnistetään Haaviston ja Harjunniityn alueilla. Jokaisella alueella tehoklooraus kestää noin vuorokauden. YLE Uutiset