Kanerva: Transnistrian itsenäisyysneuvottelut alkamassa uudestaan

Ulkoministeri Ilkka Kanerva odottaa Transnistrian itsenäisyysneuvottelujen alkavan uudestaan.

Ulkomaat

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajana toimivan Kanervan (kok) mukaan osapuolet ovat olleet myönteisiä itsenäisyysneuvotteluiden aloittamiselle. Transnistria pyrkii itsenäistymään Moldovasta.

Kanerva vierailee parhaillan Moldovassa ja Transnistrian alueella.

Kanervan mukaan Etyj on tehnyt paljon työtä saadakseen osapuolet ja ulkopuoliset maat käynnistämään niin kutsutut 5+2 -neuvottelut.

5+2 -neuvotteluihin ovat osallistuneet Venäjä, Ukraina, Etyjin kaksi välittäjää sekä EU ja Yhdysvallat tarkkailijoina. Myös Transnistrian pääkaupungin Tiraspolin viranomaiset ja Moldovan hallitus ovat osallistuneet neuvotteluihin.

Kanervan mukaan vierailu Moldovaan heti Suomen puheenjohtajakauden alussa kertoo, miten paljon painoa Suomi asettaa neuvottelujen alkamiselle.

Ulkoministeri on tavannut muun muassa Moldovan presidentin Vladimir Voroninin ja parlamentin puhemiehen Marian Lupun. Kanerva on tavannut myös Transnistrian johtoa.

Kanerva on tyytyväinen viime aikaisiin merkkeihin, joiden mukaan molemmat osapuolet ovat ilmaisseet aidon halunsa vuoropuheluun käytännön kysymyksistä, kuten liikkumisen vapaudesta ja tietoliikenteen yhteyksistä.

Lähteet: YLE Uutiset