1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mozzarella-juuston tuotanto vaarassa

Yhden Italian tunnetuimman vientituotteen, Mozzarella-juuston, tuotanto on vaarassa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan syynä on se, että Italian vesipuhveleiden joukossa leviää infektiotauti, joka vaikuttaa niiden maidon tuotantoon sekä hedelmällisyyteen.

Jo lähes kolmannes Campanian tasangoilla, Napolin ympärillä, elävistä vesipuhveleista on saanut bruselloosi-bakteeritartunnan. Seuraavan kahden kuukauden aikana onkin määrä teurastaa 32 000 vesipuhvelia. Taloudellisten tappioiden uskotaan kohoavan 66 miljoonaa euroon.

Bruselloosia on esiintynyt alueen karjassa jo usean vuoden ajan. Paikallisten lehtien mukaan alueen eläinlääkärit eivät kuitenkaan ole uskaltaneet puuttua asiaan, sillä mafia hallitsee osaa maatiloista.

Bruselloosi-bakteeri voi tarttua ruuan mukana myös ihmisiin, joilla se aiheuttaa lähinnä kuumeilua. Kun maito pastöroidaan, juuston syöminen on turvallista.