Italian ex-oikeusministeri veti puolueensa hallituksesta

Italian hallituksesta keskiviikkona eronnut oikeusministeri Clemente Mastella on vetänyt puolueensa kokonaan hallituksesta.

Ulkomaat

Mastella torjui torstaina pääministeri Romano Prodin pyynnön harkita uudelleen eroaan. Prodi otti toistaiseksi oikeusministerin tehtävät hoitaakseen.

Oikeusministeri Mastellan ero johtui epäilyistä, että hänen poliitikkovaimonsa Sandra Lonardo olisi syyllistynyt väärinkäytöksiin. Myös entistä oikeusministeriä on epäilty sekaantumisesta samaan juttuun.

Mastellan puolueella UDEUR:illa on kolme edustajaa Italian senaatissa, jossa Prodin keskusta-vasemmistolaisella hallituksella on vain hiuksenhieno enemmistö. Mastellan puolueen siirtyminen oppositioon saattaa johtaa Prodin hallituksen kaatumiseen, jos senaatti äänestää hallituksen luottamuksesta.

UDEUR-puolue lähti hallituksesta seuraavana päivänä, kun perustuslakituomioistuin antoi vihreää valoa kansanäänestykselle Italian vaalitavan muuttamisesta. Muutos heikentäisi UDEUR:in ja muiden pienpuolueiden mahdollisuuksia päästä parlamenttiin.

Lähteet: AFP, AP, DPA