Espanjan kansallishymnin sanoitus epäonnistui

Espanjassa on epäonnistunut yritys sanoittaa maan kansallislaulu. Laulun sanoitusta ajanut Espanjan olympiakomitea luopuu hankkeesta, koska sanoista ei päästy yhteisymmärrykseen. Kuninkaallisen marssin sanat hyllytettiin vuonna 1975, koska niiden nähtiin muistuttavan tuohon asti diktaattorina hallinneen kenraali Francisco Francon ajasta.

kulttuuri

Espanjan olympiakomitea halusi saada maan kansallishymnille sanat Pekingin olympialaisten alla. Lukuisista ehdotuksista valittiin lopulta erään 50-vuotiaan työttömän miehen laatima teksti, joka oli määrä ensiesittää juhlallisessa gaalassa ensi maanantaina. Maailmankuulu madridilaissyntyinen oopperatenori Placido Domingo oli lupautunut sen jo laulamaan.

Olympiakomitea joutui tällä viikolla kuitenkin peruuttamaan koko hankkeen. Teksti on aiheuttanut niin paljon erimielisyyksiä ja suoraa vastustusta, että sitä ei voi ehdottaa parlamentin hyväksyttäväksi, olympiakomitean puheenjohtaja Alejandro Blanco ilmoitti. Hän totesi, ettei sanoitus palvele tarkoitustaan, jos se erottaa kansalaisia enemmän kuin yhdistää.

Hymni peräisin 1800-luvulta

Espanjan kansallishymnillä on pitkä traditio. Se on 1800-luvulta periytyvä kuninkaallinen marssi, ja siihen on tehty useita sanoituksia. Demokratian aikana on kuitenkin ollut mahdoton löytää kaikille kelpaavia sanoja kansallisesti hajanaisessa ja poliittisesti eripuraisessa valtiossa.

Suurin vaikeus on, että kansallismielisten baskien ja katalonialaisten on käytännössä mahdoton yhtyä Espanjaa ylistävään isänmaalliseen lauluun. Heillä on omat kansallishymninsä, ja niissä patrioottiset sanat.

Lisäksi Espanjassa on muitakin alueita, joilla omat hymnit ovat monien asukkaiden mielissä valtiollista läheisempiä. Näitä ovat esimerkiksi Galicia ja Kanariansaaret.

Olympiakomitea sanoo, ettei se periaatteessa lakkaa esittämästä Espanjan hymnille sanoitusta, koska moni urheilija on sanoja toivonut. Toistaiseksi yhteisen hymnin kannattajien on kuitenkin vain tyydyttävä hyräilemään melodiaa.

Lähteet: YLE Uutiset (Jyrki Palo, Madrid)