Kulttuurimatkailijat hakevat Suomesta alkuperäisyyttä

Suomeen tulevat kulttuurimatkailijat hakevat aitoja kokemuksia ja alkuperäisyyttä. Korkeakulttuuritapahtumien lisäksi matkailijoita kiinnostaa suomalainen elämäntapa.

kulttuuri

Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtajan Jaakko Lehtosen mukaan kulttuuri voidaan ymmärtää hyvin laveasti.

- Esimerkiksi maaseutuelämä on kulttuuria, ja siihen tutustuminen matkailijana on kulttuurimatkailua, Lehtonen määritteli Matkamessuilla Helsingissä.

Hänen mukaansa viime vuosina suomalaista kulttuurimatkailua on alettu systemaattisesti edistää.

- Opetusministeriössä on meneillään kulttuuriviennin edistämisprosessi. Sen yksi osa on kulttuurimatkailun edistäminen. Siihen panostetaan aiempaa huomattavasti enemmän.

- Nykymaailmassa meidät ympäröi tekniikka, rakennetut asiat ja ääni. Tästä johtuen aitous ja alkuperäisyys nousevat tavoitelluiksi kokemuksiksi, kun niitä ei enää mistään tahdo löytää, Lehtonen arveli.

Lehtonen haluaa hyödyntää historiaa

Jaakko Lehtonen uskoo, että tulevaisuudessa Suomesta voisi löytyä uusia kulttuurimatkakohteita. Esimerkiksi Unescon suojelukohteita ei ole ainakaan vielä tuotteistettu tai markkinoitu.

Lehtonen pitää myös historian hyödyntämistä mahdollisuutena.

- Uskon myös Suomen historiasta ja mystiikasta nousevaan tarinapohjaiseen kulttuurin tuotteistamiseen eri kohteissa. Voitaisiin melkein puhua näytelmistä, jotka kuitenkin perustuvat tositapahtumiin. Ihannetapauksessa matkailija pääsee itse osallistumaan niihin.

Lähteet: YLE Uutiset