Suomalaiset it-firmat paheksuvat Vanhasen Microsoft-kaavailuja

Kotimaiset it-firmat ovat tuohtuneita Microsoftin maksuttoman virtuaalikouluympäristön lanseeraamisesta Suomeen. Opetushallitus suhtautuu myönteisesti ohjelmistojätin hankkeeseen. Hanke julkistettiin torstaina pääministeri Matti Vanhasen ja Microsoftin perustajan Bill Gatesin tapaamisen yhteydessä.

Kotimaa

Amerikkalaisen ilmaisohjelman suosiminen herättää tunteita kotimaisissa yrittäjissä. Esimerkiksi oululainen Next Time Solutions -yritys on myynyt lukuisiin kouluihin omaa tuotettaan sähköistä reissuvihkoa. Toimitusjohtaja Jere Polvi on jo ehtinyt lähettää pääministeri Vanhaselle tuohtunutta sähköpostia.

- Laitoin arvoisalle pääministerille terveiset, että varmaan kannattaisi perehtyä näihin kotimaisiin vaihtoehtoihin, jotka kuitenkin myös työllistävät täällä kotimaassa ja jotka lisäksi on alusta asti kehitetty kotimaisille kouluille, Polvi toteaa Yle X:n haastattelussa.

Microsoftilla arvioidaan, että suomalaiskouluista valtaosa siirtyy käyttämään sen uutta virtuaalista kouluympäristöä. Opetushallituksessa ei uskota ihan näin positiiviseen arvioon.

Microsoft on tuomassa kouluihin ilmaiseksi ohjelmiston, jonka oppilaitokset ovat aikaisemmin ostaneet tai ohjelmoineet itse.

Microsoftin Live@Edu -niminen virtuaalinen kouluympäristö valjastaa Microsoftin tutut ohjelmistot kuten Messengerin ja Hotmailin ohjelmistoalustaksi. Tämä mahdollistaa koulun sisäisen sekä koulun ja kodin välisen sähköisen viestinnän. Palveluun sisältyy muun muassa sähköinen lukujärjestys, chat ja ilmoitustaulut.

Microsoftin idea virtuaalisesta kouluympäristöstä ei ole uusi - nykyään lukuisissa kouluissa perinteisen paperisen reissuvihon korvaa sähköinen viestintä. Aiemmin käytössä olleet ohjelmat ovat olleet maksullisia.

Opetushallitus suotuisa Microsoftin hankkeelle Opetushallituksessa ei panna hanttiin ajatukselle avata suomalaiskoulujen ovia ohjelmistojätille: - Koulut tarvitsevat välineitä, joilla he voivat hoitaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä perusopetuksessa. Jos ohjelmistoalusta on ilmainen, tämä olisi loistava mahdollisuus kunnille, joilla ei ole ollut taloudellisesti tai osaamisen osalta mahdollisuuksia tähän saakka. Ja silloin tasa-arvoisuus koulutuksessa paranee, toteaa opetusneuvos Pekka Iivonen. Ilmaisohjelmistot ovat usein mainosrahoitteisia. Suomen Microsoftin julkishallinnon yksikön johtaja Eero Noroviita kuitenkin vakuuttaa, että ohjelmiston maksuttomuus ei johda mainosten tulvaan. - Peruskouluille ja lukioille palvelu on ilmainen ja siinä ei ole lainkaan mainoksia, Noroviita lupaa. Pääministeri Vanhanen korosti aiemmin hankkeen vastaavan Suomen tietoyhteiskuntatavoitteita ja tukevan tietoyhteiskunnan kehitystä myös koulumaailmassa. Vanhanen on maanantaina alkaneen Yhdysvaltain vierailunsa aikana tavannut Gatesin lisäksi muun muassa Googlen perustajat Larry Pagen ja Sergey Brinin. Vanhanen palaa Suomeen perjantai-iltana. YLE Uutiset