Suomalaisten ilmastonsuojeluhalukkuudelle kiitosta

Puolueet kiittelevät suomalaisten valmiutta torjua ilmastonmuutosta. YLE Uutisten kyselyn mukaan suosituimmat keinot ovat uusien asuntojen energiatehokkuuden lisääminen ja liikenteen rajoittaminen. Uusien asuntojen energiatehokkuusvaatimuksia aiotaankin lähivuosina huomattavasti kiristää.

luonto

Taloustutkimus kysyi YLE Uutisten puolesta noin tuhannelta ihmiseltä, mitä Suomessa pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yli puolet vastaajista lisäisi uusien asuntojen energiatehokkuutta. Sen sijaan asuinalueiden tiivistäminen ei saa suosiota.

Asuntoministeri Jan Vapaavuorella on jo valmiit suunnitelmat uudisrakennusten energiatehokkuuden lisäämiseksi.

- Tänä vuonna tullaan antamaan uudet määräykset, jotka parin vuoden päästä tulee voimaan, joilla kiristetään näitä vaatimuksia 30-40 prosenttia, joka on varsin roima korotus, Vapaavuori sanoo.

Moni kansalainen hyväksyisi myös lentoliikenteen verotuksen kiristämisen ja yksityisautoilun rajoittamisen. Tuuli-, vesi- tai ydinvoiman lisärakentamista kannatti noin joka kolmas kyselyyn vastannut.

Vähiten kannatusta saivat muutokset, joilla ehkä säästettäisiin ilmastoa, mutta joilla voisi olla negatiivisia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Työministeri Tarja Cronberg ei myönnä, että työllisyys ja ilmastosuojelu toimisivat toisiaan vastaan.

- Se on itse asiassa työllisyydelle suuri mahdollisuus. Uusiutuva energiahan työllistää huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi ydinvoima tai kivihiilen käyttö, Cronberg sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset