1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaistutkimus: Kofeiini tuplaa keskenmenon riskin

Kofeiini lisää keskenmenon riskiä, väittää tuore yhdysvaltalainen tutkimus. Sen mukaan kaksi kuppia tai enemmän kahvia päivässä juovien raskaana olevien naisten keskenmenon riski tuplaantuu kahvia juomattomiin verrattuna.

Ulkomaat

Tutkijat toteavat, että tulokset todistavat suurten kofeiiniannosten kasvattavan keskenmenon riskiä.

- Lasta yrittävien naisten pitäisi lopettaa kahvinjuonti kolmeksi kuukaudeksi, tai mielellään koko raskauden ajaksi, tutkimuksensa amerikkalaisessa ammattilehdessä julkaiseva De-Kun Li neuvoo.

Tutkijat huomasivat samalla lailla nousseen keskenmenoriskin myös, jos nainen sai suuria määriä kofeiinia virvoitusjuomista, suklaasta tai teestä.

Tutkijat seurasivat yli tuhatta sanfranciscolaista naista, jotka eivät muuttaneet kahvinjuontitapojaan raskauden aikana. Tulokset olivat tutkijoiden mukaan selvät.

Raskaana oleville naisille ei ole ollut ohjeita Kofeiinin on aiemminkin epäilty nostavan keskenmenoriskiä, mutta ainakin toistaiseksi tutkimustulokset ovat olleet kiistanalaisia. Naisille ei ole toistaiseksi ollut selkeitä ohjeita kofeiinin nauttimisesta raskauden aikana. Tutkija uskookin, että näiden tuoreiden tulosten perusteella raskaana oleville naisille voidaan antaa siitä ohjeet. - Minun mielestäni oikea määrä kahvia on nolla. Jos sitä on pakko nauttia, niin kahvin juominen kannattaisi rajata yhteen kuppiin päivässä, Li sanoo. Reuters

Lue seuraavaksi