Hyppää sisältöön

Taiteilijat jäävät harvoin velkaa gallerioille

Taitelijat jäävät harvoin velkaa galleristeille, vaikka näyttelyiden pitäminen onkin Suomessa kallista.

Näyttelykustannukset muodostuvat muun muassa materiaali- ja kuljetuskustannuksista. Lisäksi kutsukorttien painatus ja postitus maksavat. Iso kustannuserä on myös gallerian vuokra; ne vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin euroihin.

Gallerioilla on vaihtelevia käytäntöjä maksujen suhteen. Osa galleristeista kutsuu taiteilijat tiloihinsa ilman erillistä vuokraa, mutta perii myyntituotoista puolet. Toiset galleristit taas perivät tilasta erillisen vuokran ja ottavat myynnistä muutaman kymmenen prosentin provision.

Velat tavallisesti pieniä

Galleristit ry:n puheenjohtaja Kirsi Niemistö on toiminut taidealalla lähes kaksikymmentä vuotta. Hänen aikanaan kolme taiteilijaa on jättänyt sopimuksessa sovitun summan maksamatta. Muiden velkaa jääneiden kanssa hän on päässyt sopimukseen maksujärjestelyistä. Tavallisesti velkaantuminen galleristille johtuu siitä, että taitelija ei ole saanut apurahaa.

- Taiteilijan velat eivät ole yleensä kovin suuria, puhutaan muutamista sadoista tai tuhansista eurosta. Usein taiteilija kattaa osan velasta teoksellaan, ja usein asia hoituu osamaksusopimuksella, jossa on pienet kuukausierät, toteaa Niemistö.

Esimerkiksi Forum Box- ja Suomen Taiteilijaseuran Hippolyte ja Sculptor -gallerioissa ei ole törmätty taiteilijoiden velkaantumisongelmaan. Asiaan vaikuttanee se, että monet näihin gallerioihin näyttelyn saaneet saavat usein myös apurahan näyttelyä varten.