Pedofiileille suunnitteilla pakkolääkitys

Oikeusministeriö suunnittelee lasten hyväksikäyttäjien pakkolääkitystä. Lisäksi ministeriö on käynnistänyt laajan tutkimuksen siitä, millä perusteella pedofiilejä eri puolilla maata tuomitaan.

Kotimaa

Lieviksi koetut hyväksikäyttötuomiot ovat herättäneet kovaa arvostelua.

Monta vuotta törkeyksiä tehneiden hyväksikäyttäjien selviäminen ehdollisilla tuomioilla on kiivastuttanut kansan ja havahduttanut nyt myös oikeusministeriön.

Oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Jarmo Littunen kertoo, että oikeusministeriössä on selvityksessä, millä tavalla lääkitys voitaisiin kytkeä nykyiseen seuraamisjärjestelmään.

- Nyt on saatu uusia tehokkaita lääkkeitä, joilla on vähän sivuvaikutuksia, Littunen kertoo.

Lääke lamaannuttaa seksuaalivietin. Tanskassa se on tehonnut ainakin itse parantumista tahtoviin.

- Jos sen sijaan ei näe omassa käytöksessään mitään väärää - kuten lapsen hyväksikäyttäjät usein tuntuvat ajattelevan - silloin pelkkä lääkehoito on ilmeisesti vain rajallisesti tai ei ollenkaan tehokasta, huomauttaa Kauko Aromaa, Euroopan kriminaalipoliittisen instituutin johtaja.

Oikeusministeriö selvittää tuomioiden taustoja Aromaan mukaan tuomarikoulutuksen puolella ja tuomarien kokemuksen puolella on aika vähän syvällistä ymmärrystä siitä, kuinka törkeitä rikoksia nämä voivat olla Oikeusministeriö on nyt komentanut tutkijat selvittämään salaisiksi julistettujen seksuaalirikostuomioiden taustoja. Littunen kertoo, että oikeusministeriössä selvitetään yhden vuoden kaikki rikostapaukset ja niistä tuomitut rangaistukset. - Siitä saadaan hyvä kuva rangaistuskäytännöstä, jota sitten tuomarit voivat käyttää ohjenuoranaan, hän sanoo. Poliisiammattikorkeakoulu puolestaan kerää ensimmäistä kertaa kokemuksia pedofiilien mahdollisilta uhreilta. Kouluun tällä ja ensi viikolla postitettavan kyselyn toivotaan hahmottavan, kuinka yleistä lasten kaltoin kohtelu oikeasti on. YLE Uutiset