Italian hallituskriisi syvenee

Italiassa pääministeri Romano Prodi on pyytänyt lupaa puhua maan parlamentin alahuoneelle tiistaina.

Ulkomaat

Prodin johtama hallituskoalitio kokoontui maantai-illalla pikaiseen hätäistuntoon sen jälkeen, kun hallitusta tukenut entinen oikeusministeri Clemente Mastella ilmoitti puolueensa vetävän tuen pois maan keskusta-vasemmistolaiselta hallitukselta.

Tuen poistuminen vie hallitukselta sillä aiemmin olleen yhden hengen enemmistön Italian senaatissa, jossa Mastellan puolueella on kolme edustajaa.

Mastella sanoi aiemmin, että hänen johtamansa keskustalainen pienpuolue UDEUR tukee edelleen maan hallituksen päätöksiä.

Maantaina Mastella kuitenkin kertoi puolueen äänestävän Prodin hallitusta vastaan, jos maassa järjestetään luottamuslauseäänestys.

Korruptiosyytteiden takia eronneen Mastellan johtama puolue erosi Italian hallituksesta viime viikolla. UDEUR:n tuen menettäminen voi johtaa Italian hallituksen kaatumiseen.

UDEUR lähti hallituksesta sen jälkeen, kun maan perustuslakituomioistuin oli hyväksynyt kansanäänestyksen Italian vaalitavan muuttamisesta. Toteutuessaan muutos heikentäisi pienpuolueiden mahdollisuuksia päästä parlamenttiin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters