Hyppää sisältöön

Jussi-gaalan boikotissa uusia aseita käyttöön

Suomen elokuva- ja videotyöntekijäin liitto SET on vaihtanut taktiikkaansa Jussi-gaalan boikotoinnissa. Aiemman kotonapysymiskehotuksen sijaan ammattiliiton hallitus yllyttää nyt jäseniään menemään gaalaan ja ottamaan siellä kantaa dokumenttielokuvan puolesta.

Maanantaina kokoontunut liiton hallitus ilmoittaa, että SETin tuki dokumentaristeille ja dokumenttielokuvalle on ehdoton.

Kotimaiset dokumenttielokuvien tekijät ovat hermostuneet Jussi-palkinnot jakavaan Filmiauraan. Alun perin Filmiaura päätti olla jakamatta dokumentti-Jussia lainkaan tänä vuonna koska vaatimus siitä, että teoksen pitää olla filmilevityksessä, salli vain kahden viime vuonna valmistuneen dokumentin kilpailla Jussista. Myöhemmin palkinto päätettiin jakaa, mutta filmilevitysehto pysyi.

Parhaan viime vuonna kuvatun dokumentin tittelistä kilpailevat siis nyt Heikki Kossin ohjaama Wentus Blues Band -dokumentti Family Meeting ja Ari Matikaisen ohjaama Agents-yhtyeestä tutun Jorma Kääriäisen elämää valottava Yhden tähden hotelli. Kaikissa muissa kategorioissa on kolme ehdokasta.

Kaikkiaan elokuvateattereissa sai viime vuonna ensi-iltansa viisi kotimaista täyspitkää dokumenttia. Jussi-kilvasta evättiin Taru Mäkelän sukudokumentti Saalis, Visa Koiso-Kanttilan ohjaama Talvinen matka sekä Rotislav Aallon Ota minut syliin.

Vastineen alkuperäisestä päätöksestä olla jakamatta dokumentti-Jussia allekirjoittivat SET, Dokumenttikilta ja Suomen Elokuvaohjaajaliitto. Jussi-palkinnot jaetaan 3. helmikuuta.

Ensimmäisenä SETin päätöksestä uutisoi Helsingin Sanomat.

.
.