1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiuruparvi lensi jo Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla on havaittu jo kiuruparvi. Lintuharrastajat laskivat 25 kiurua Ahvenanmaan Hellestorpissa sunnuntaina.

Lisäksi Taivassalossa havaittiin viikonloppuna viiden merihanhen parvi.

Lintujen uskotaan tulleen Suomeen ulkomailta viikonlopun voimakkaan etelävirtauksen aikana, sanoo Suomen BirdLifen tiedottaja Lauri Hänninen.

Viime vuosina ensimmäiset kevätmuuttajat on usein havaittu tammi-helmikuussa, mutta lähes poikkeuksetta kylmä sää on pakottanut aikaiset tuliijat palaamaan takaisin leudommille alueille. Lauhoina talvina muutama kiuruyksilö on talvehtinut Suomessakin.

Hänninen kertoo YLE Uutisille, että viime aikojen lauhat talvet ovat muuttaneet ensimmäisten muuttolintujen toimintaa siten, että ne lentävät Suomen ja eteläisempien seutujen väliä monta kertaa.

Perinteisesti lintututkijat ovat pitäneet kevään ensimmäisinä muuttolintuina mustavariksia, pulmusia ja uuttukyyhkyjä. Näiden jälkeen ensimmäisiä tulijoita ovat kiurut.

Nykyään asia ei ole aivan yhtä selkeä. Yksittäisiä mustavariksia ja kiuruja on ollut Suomessa koko talven. Kokonaisen kiuruparven löytäminen on erikoisempi asia.

Pöllöjen soidin on alkamassa ainakin Lapissa, missä helmipöllöjen puputusta on jo kuultu, Hänninen kertoo.

Toden teolla lintujen kevätmuutto alkaa vasta maalis-huhtikuussa.

Kaikkiaan Suomessa on tänä vuonnanähty 148 eri luonnonvaraista lintulajia, selviää Birdlife Suomen Tiira-lintutietopalvelusta.