Työstressistä sydänvaivoja - syke rasittavan korkealle

Arkikokemus siitä, että työstressi lisää sydänvaivoja, on saanut tuekseen vahvaa tieteellistä näyttöä Lontoon yliopiston tutkimuksesta. Tutkija Tarani Chandola arvioi laajan ja pitkäaikaisen selvityksen perusteella, että jopa kymmenesosa sydän- ja verisuonisairauksista johtuu työstressistä.

Ulkomaat

Brittikartoitus osoittaa, että erityisen alttiita stressaavan työn aiheuttamille sydänkohtauksille ovat alle 50-vuotiaat. Heillä sydän- ja verisuonisairaudet ovat 70 prosenttia yleisempiä kuin stressitöntä työtä tekevillä ikätovereilla.

Chandola selittää tulosta sillä, että yli 50-vuotiaista sydänvaivoille altteimmat siirtyvät varhain sairaseläkkeelle.

Tutkijaryhmä seurasi kahdentoista vuoden ajan runsaan kymmenen tuhannen lontoolaisen virkamiehen terveyttä. Heiltä kysyttiin myös työpaineista, tauoista ja mahdollisuudesta vaikuttaa työtilanteeseensa. Iältään he olivat 35 - 55-vuotiaita. Sydämen syke jatkuvasti rasittavan korkea

Stressin havaittiin vaikuttavan kahdella tavalla: sydämen syke pysyy kaiken aikaa sydäntä rasittavan korkeana, ja jatkuva korkea stressihormonitaso ikäännyttää verisuonia ennenaikaisesti.

Lisäksi stressaantuneimmilla työntekijöillä on vähiten aikaa liikuntaan, ja he myös syövät hätäisesti ja muita epäterveellisemmin.

Tutkimus on julkaistu European Heart Journal -lehden tuoreimmassa numerossa.

Lähteet: YLE Uutiset