1. yle.fi
  2. Uutiset

Islam-tutkimusraportti moittii median uutisointia yksipuoliseksi

Suomalainen media käsittelee islamilaisuutta yksipuolisesti, arvioi Tampereen yliopistossa tehty tutkimus.

kulttuuri

Sanomalehtien, aikakauslehtien ja sähköisten välineiden mediaseurantaan perustuva tutkimus katsoo, että vaikka islam oli paljon esillä, islaminuskosta ja muslimeista kerrottiin hyvin vähän. Koska jutuissa käsiteltiin ennen muuta terroria ja muuta poliittista väkivaltaa, muslimeista muodostui voittopuolisesti väkivaltainen kuva.

Tutkijat toteavat, että tärkeänä syynä uutisoinnin yksipuolisuuteen on Lähi-idän tapahtumia tiiviisti seuraavien kansainvälisten uutistoimistojen vahva asema uutishankinnassa. He kuitenkin peräävät journalisteilta enemmän huomiota islaminuskosta kertovien juttujen käsittelytapaan. Tutkijat myös ehdottavat islaminuskosta kertovien tietolaatikoiden nykyistä ahkerampaa käyttöä islamilaisuutta käsittelevien juttujen yhteydessä.

Tutkimuksen teki Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen Journalismin tutkimusyksikkö. Tutkimuksen tekijät olivat Mari Maasilta, Juho Rahkonen ja Pentti Raittila.

Tutkimusaineisto koottiin viime vuoden helmikuussa viidestä sanomalehdestä, Helsingin Sanomista, Aamulehdestä, Turun Sanomista, Savon Sanomista ja Iltalehdestä. Sanomalehtijuttuja kertyi 212 kappaletta. Televisioaineisto on neljältä kanavalta: TV1, TV2, MTV3 ja Nelonen. Aikakauslehtiaineisto on peräisin helmikuun Annasta, Seurasta, Suomen Kuvalehdestä ja 7 päivää -lehdestä. Koska aikakauslehdissä islam-aiheista aineistoa oli hyvin vähän, sitä täydennettiin vielä käymällä läpi kaikkien neljän lehden maaliskuun ensimmäiset numerot.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi